Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Руслан Бортник: Складається враження, що президент просто хотів мати підконтрольне йому ДБР

Директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник розповів «ВВ» про позитивні та негативні моменти перезавантаження Державного бюро розслідувань:

  «У мене неоднозначне ставлення до законопроекту. З одного боку, я вважаю, що модель прийняття рішень у ДБР, яку сформували у свій час Блок Петра Порошенка та «Народний фронт», є неправильною. Бо ж ми спостерігали постійне ветування та блокування рішень. Таке собі колективне управління не підходить для силової структури. Тож перехід на одноосібне прийняття рішень – вірне.

З іншого боку, погано, що з ланцюжка призначення директора ДБР зник Кабмін, а залишився тільки президент.  Ми все ж парламентсько-президентська республіка!

Та насправді складається враження, що президент просто хотів мати підконтрольну йому структуру. І саме тому вигадали таку реформу. Усе говорить про те, що мова йде не про перезапуск чи очищення органу… Головна мета – замінити нинішнього директора Романа Трубу на людину, яка  буде ближчою до влади, буде користуватися довірою глави держави, керівника Офісу президента та інших впливових гравців у команді президента. Ось тому й виник цей законопроект.

Що потрібно для ефективної реформи? Перш за все знайти інших, більш якісних керівників та співробітників для цієї структури. Людей, які  будуть служити закону, а не дзвінку! Необхідно зробити цей орган дійсно незалежним. Також важливо забезпечити якісне проведення конкурсу на посаду керівника. Ще дуже важливо  провести лінії відповідальності між усіма силовими структурами. У нас їх чимало, останнім часом з’явилися нові органи, та порядку не побільшало. Тому якісна реформа ДБР повинна передбачати реформу й інших силових структур.

Також необхідно забезпечити незалежність слідчих. У першу чергу – від свого керівництва. Вони мають служити закону, а не виконувати чиюсь волю. Водночас необхідно думати  над інструментами інституційного контролю над цими органами. Повинні бути впроваджені механізми, які дозволять регулярно  контролювати якість роботи слідчих.

Насправді ДБР – фактично наш аналог  американського  ФБР. І Держбюро наділене величезними повноваженням…  До речі, абсолютно ймовірно, що після перезавантаження черга дійде до НАБУ та САП, і там також будуть призначені конкурси…

Нині багато говорять про кандидатуру Віктора Трепака на посаду директора ДБР. Та я вважаю, що буде хтось інший. Усі ж пам’ятають, яку роль відіграв Трепак у скандалі з Полом Манафортом. Тож його призначення могло би  спровокувати кризу у стосунках із Вашингтоном».

 

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".