Пятница , 29 Март 2024
Политика

Політолог: Зеленський фактично встановив рекорд із падіння рівня підтримки серед усіх українських президентів

Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков в коментарі «ВВ» розповів про основні причини падіння рівня підтримки президента Володимира Зеленського:

 «Основні причини падіння рівня підтримки – президент Володимир Зеленський йде врозріз з тим, що обіцяв людям під час виборчої кампанії. У своїй програмі він вказував, що всі стратегічні питання буде вирішувати, узгодивши позицію з українським народом. Тобто через референдуми! Але при цьому профільний закон, який, до речі, зареєструвала лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко разом з однопартійцями, чи будь-який інший закон щодо проведення плебісцитів, так і не ухвалили. Це питання взагалі зняли з порядку денного. Натомість у команді президента начебто пишуть свій проект. Довго-довго…

А тим часом влада одноосібно приймає рішення, що українську землю будуть продавати по латиноамериканській моделі… І, звісно, з людьми ніхто нічого не узгоджував. При цьому наступають на горло малому бізнесу, прибирають верхню межу для підвищення комунальних тарифів. Це все роблять без узгодження з українцями.

Навіть питання закінчення війни ніхто з народом не обговорює. Люди не уявляють, із чим президент полетів у Париж… Вони не розуміють, чого очікувати: особливого статусу, який перетворить частину Донбасу на ракову пухлину, чи дійсно повернення окупованих територій…

Якщо глава держави і надалі не буде слухати людей і прийматиме одноосібні рішення (хоча у нас парламентсько-президентська республіка, а не суто президентська), то рівень його підтримки буде катастрофічно падати з кожним днем.

Зазвичай рейтинг президентів починає просідати після року їх правління. А Зеленський фактично встановив рекорд. Навіть Віктор Ющенко залишився позаду. Та загалом для українців характерно спочатку створювати собі кумира, а потім у ньому розчаровуватися.

Але набагато важливіше, ніж показник підтримки, – рівень посереднього ставлення до президента. Це коли люди не підтримують і не виступають радикально проти. І саме дослідження КМІС свідчить, що українцям стає байдуже до дій глави держави. Бо й сам гарант не звертає уваги на потреби людей. І це дуже небезпечно.

Що стосується «Слуги народу»… Ані президент, ані представники його партії так і не уточнили: вони слуги якого народу? Українського? Чи може, іноземних олігархів? І це стосується знову-таки не тільки відкриття ринку землі, але і суттєвого тиску на малий бізнес.

Насправді перспективи «СН» досить туманні, а можливо й трагічні для самого бренду… Та якщо політтехнологи гаранта вирішать використати схему «цар хороший – бояри погані», то це може якимось чином врятувати рейтинг пропрезидентської політсили. Якщо хтось зі «слуг» буде показово покараний (а не просто вигнаний із фракції), то це матиме ефект, хоча й короткостроковий. Зеленський – професійний медійник, який всю кар’єру будував на рейтингах, тож коли рівень підтримки його власний та його партії дійсно стрімко покотиться вниз, ця технологія може бути використана.

Що стосується рівня підтримки прем’єра Олексія Гончарука… Його не сприймають як самостійного гравця та управлінця. Всі розуміють, що він прем’єр-міністр Володимира Зеленського, який управляє урядом Володимира Зеленського. Тож і його рейтинг пов’язаний з рівнем підтримки гаранта. І він просідатиме, але не так радикально. Саме через те, що Гончарук – несамостійна фігура».

“Вечірні Вісті”

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...