Четверг , 28 Март 2024
Политика

Заява: Нове призначення адвоката Януковича нищить довіру до ДБР

Декілька громадських організацій виступили зі спільною заявою щодо призначення адвоката Януковича заступника директор ДБР:

«Хочемо привернути увагу до вкрай небезпечної ситуації, яка склалась навколо конкурсу на посаду заступників директора ДБР.

Після призначення в.о. директора Ірина Венедіктова зазначила, що ДБР потребує перезавантаження і відновлення довіри з боку суспільства.
Проте перші ж кроки на цій посаді дають прямо протилежний результат.
Призначення конкурсу на посаду заступників з часом подання документів – три робочих дні, повна закритість конкурсу, непоінформованість ні кандидатів, які подали документи, ні громадськості про його перебіг. Залишення в ДБР заступників звільненого директора ДБР є – О. Варченко і О. Буряка, остання інформація – щодо вірогідного призначення адвоката Януковича (Олександра Бабікова) заступником директора ДБР – все це не додає довіри відомству. На жаль, відсутність прозорості зазвичай і приводить до подібних результатів.

Звертаємо Вашу увагу, що призначення Олександра Бабікова не є можливим. І не лише тому, що це взагалі морально неприпустимо і страшно звучить! Адвокат Януковича буде курувати розслідуванням справ Майдану”. Це вже нищить довіру до ДБР на друзки – як з боку потерпілих, з боку слідчих, так і довіру суспільства в цілому.

В даного кандидата є очевидний прямий конфлікт інтересів. Оскільки кримінальні провадження, в яких він захищав свого клієнта – Януковича В.Ф., після втрати прокуратурою функцій слідства передані за підслідністю в ДБР. Керувати слідчими, які розслідують справу підозрюваного – клієнта керівника цих слідчих – порушення базових принципів кримінального процесу (принцип змагальності, верховенства права), норм закону про запобігання корупції.

Участь в якості захисника підозрюваного в кримінальному провадженні вимагає у адвоката формування певної позиції у справі, направленої на захист інтересів клієнта, щоб спростувати підозру, пом’якшити або виключити кримінальну відповідальність клієнта. Очевидно, що відповідна позиція, яку адвокат формував і обстоював тривалий час, а також співпраця з іншими захисниками (адвокати АО “Авер Лєкс”), в команді яких відбувався захист, вступає в суперечність із службовими повноваженнями заступника ДБР, який буде курувати слідчі чи оперативні підрозділи, які розслідують ці самі кримінальні провадження.

Це природній конфлікт між слідством і захистом, який покладено в основу важливого принципу кримінального процесу – змагальності сторін. І в конкретних кримінальних провадженнях, які знаходяться в провадженні ДБР, – за підозрою у вчиненні злочинів Януковичем В.Ф. цей конфлікт безпосередньо наявний. В жодному кримінальному провадженні Янукович не визнавав вину у інкримінованих йому злочинах. Тобто позиція захисту у цих провадженнях суперечить позиції слідства.

Тобто такий кандидат з точки зору законодавства і здорового глузду не мав навіть пройти етап перевірки документів і бути допущеним до співбесіди. Інформація про те, що Бабіков – адвокат Януковича, з’явилась в мережі ще в грудні 2019-го, ніщо не заважало перевірити зазначені провадження, з’ясувати, хто здійснював захист, і надати відповідну інформацію комісії. Проте очевидно, що це не було зроблено, або – ще гірше – конкурсна комісія також проігнорувала цю інформацію.

Заступник директора, який буде відповідати за діяльність слідчих чи оперативних підрозділів, зокрема проводити заслуховування, аудит кримінальних проваджень (за словами директора ДБР), в яких він раніше здійснював захист, здійснювати інші організаційно-розпорядчі функції по відношенню до слідчих чи оперативних підрозділів, мати доступ до відповідної службової інформації – аналогічно буде знаходитися в стані конфлікту інтересів. І цей конфлікт інтересів буде впливати на об’єктивність і неупередженість прийняття рішень або на вчинення чи невчинення Бабіковим О.П. дій під час виконання зазначених повноважень.

Особи, уповноважені на виконання функцій держави, зокрема директор Державного бюро розслідувань і його заступники, зобов’язані згідно зі ст. 28 ЗУ “Про запобігання корупції” вживати заходи щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів.

Подання документів і участь в конкурсі на посаду заступника директора ДБР особи із потенційним чи реальним конфліктом інтересів, який з’явиться на цій посаді, – це вже свідчить про очевидну недоброчесність такої особи.

Бабіков О.П. обізнаний із тим, що він захищав Януковича В.Ф. у кримінальних провадженнях, які передані за підслідністю до ДБР, свідомо проігнорував цей факт і очевидно ввів в оману комісію. Або ж комісія проявила недостатню прискіпливість і добросовісність у вивченні і аналізі цього питання.
Призначення особи із конфліктом інтересів на посаду буде порушенням ст. 28 ЗУ “Про запобігання корупції” вже з боку директора ДБР.

За твердженнями потерпілих, в.о. директора ДБР на зустрічі з ними 14.01.2020 р. фактично зазначила, що комісія з добору кандидатів на посади першого заступника та заступників Директора ДБР проігнорувала вимоги ст. 28 ЗУ “Про запобігання корупції”. А в.о. директора ДБР в разі проходження Бабіковим О.П. “спецперевірки” допускає можливість порушити вимоги цієї статті і призначити його заступником. А потім “пояснити” своє рішення.

Ми вважаємо, що саме недотримання порядку призначення і проведення конкурсу та непрозорість процесу допускає можливість таких результатів конкурсу.
Ми вважаємо недопустимим порушення законодавства про запобігання корупції, яке неодмінно відбудеться в разі такого призначення.
Ми вважаємо, що це шлях до повної втрати довіри до ДБР як до правоохоронного органа взагалі…” – йдеться у заяві.

«Вечірні Вісті»

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...