Среда , 24 Апрель 2024
Политика

КВУ підвів підсумки сесії: головне не якість, а авторство

Друга сесія Верховної Ради дев’ятого  скликання була аж надто скандальною. Що ж насправді у перервах між численними скандалами  встигли зробити парламентарі? Комітет виборців України провів дослідження й підвів підсумки роботи народних обранців.

За час роботи другої сесії було зареєстровано 1317 законопроектів. 90% з них зареєстрували народні депутати, 6%  – Кабмін, 4% – президент.

«Проблема законодавчого спаму залишається однією з ключових у Верховній Раді. Народні депутати часто реєструють законопроекти з метою самопіару. Як правило, такі документи є неякісними і не мають шансів на ухвалення. Однак саме в такий спосіб народні депутати можуть прозвітувати перед виборцями про свою «ефективність». Також часто політики сприймають закон як єдиний спосіб вирішення всіх проблем, не особливо зважаючи на те, чи взагалі потрібне законодавче втручання, щоб вирішити те чи інше питання. Особливо це стосується спроб вирішення місцевих проблем із боку депутатів-мажоритарників, коли ігнорується той факт, що взаємодія з місцевими органами влади могла би бути більш ефективним інструментом, аніж штампування законодавчих пропозицій», – пояснив голова КВУ Олексій Кошель.

Натомість під час другої сесії ВР ухвалила 133 закони та один Кодекс (вже є підпис президента). Ще 125 законів було прийнято за основу. Цікаво, що найпродуктивнішим місяцем виявився грудень, коли глава держави підписав 53  закони. Більша частина прийнятих ініціатив стосувалися сфери фінансів, податкової та митної політики – 22 закони.

Якщо розглядати лише закони, ініційовані народними депутатами України (89 законів), то абсолютну більшість з них подали депутати фракції «Слуга Народу» (70).  Представники «Батьківщини» були серед авторів 10 ухвалених законів, ЄС – 9, ОПЗЖ – 5, «Голосу» – 3, групи «За майбутнє» – 3, групи «Довіра» – 2.

«Висновки можна робити лише малоприємні. Фактично майже все, що ухвалює Верховна Рада, – це ініціативи депутатів «Слуги народу». Шанси інших фракцій та груп на прийняття їх законопроектів є швидше символічними.

Монобільшість фактично ділить законопроекти на «свої» і «чужі». До уваги береться не якість і не актуальність, а просто фактор авторства. Це дуже негативна практика і якщо вона продовжиться, то на виході ми можемо отримати Верховну Раду УРСР, яка просто не звертатиме уваги на будь-які ініціативи опозиції», – про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» пише голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті”

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".