Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

В’ятрович назвав дві серйозні загрози президентського законопроєкту про референдум

Референдум далеко не завжди є інструментом демократії. Навпаки, нерідко “волю народу” використовують для руйнування демократії, а іноді й державності

Саме референдумами схвалювали диктатуру Гітлера та його закони про чистоту раси. Референдуми “санкціонували” окупацію Австрії чи країн Балтії. Референдуми зміцнювали диктаторські режими Муссоліні та Франко, Асада й Лукашенка.

Тому в таких демократичних країнах як, наприклад, США, Німеччина чи Канада загальнодержавні референдуми не дозволяють, лише місцеві.

Читайте також: Електронне голосування й чотири види референдумів: оприлюднено текст невідкладного законопроєкту Зеленського

Проводити референдуми в Україні в умовах російської агресії, однопартійної влади “слуг народу” й домінування олігархічних і проросійських медіа в інформаційному просторі – щонайменше безвідповідально.

Конституція передбачає ухвалення закону про референдум, але внесений Зеленським законопроєкт містить як мінімум дві серйозних загрози.

Перша – його антипарламентська спрямованість. Так званими “питаннями загальнодержавного значення”, які влада під виглядом “народної ініціативи” виноситиме на референдум, послуговуватимуться насамперед для тиску на парламент. А можливість на референдумі скасовувати закони чи їхні частини – це пряме втручання в законодавчу функцію парламенту.

Очевидно, що 99% виборців не читатимуть закони, які скасовуватимуть, і робитимуть вибір, ґрунтуючись на пропаганді з інтернету чи телевізора. Це – прямий шлях до диктатури та руйнації правового поля.

Читайте також: Інакше епоха бідності триватиме вічно: що має усвідомити український виборець

Інша небезпека – “електронне голосування”. Ми пам’ятаємо “транзитний сервер”, через який намагалися оголосити “перемогу” Януковича 2004 року. “Електронне голосування” відриває безмежні можливості для фальшувань і взагалі не дає змоги перевірити, наскільки особистим і вільним є це голосування. Те саме стосується й електронного збирання підписів на підтримку референдуму.

Якщо влада вважає, що для повного щастя Україні тільки референдумів не вистачає, то принаймні ці небезпечні норми під час розгляду законопроєкту мають бути вилучені.

Володимир В’ЯТРОВИЧ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...