Четверг , 28 Март 2024
Политика

Письменник: Логічно було б восени провести перевибори всіх – зокрема і президента

Уже протягом певного часу ширяться чутки, що президент України Володимир Зеленський розглядає варіант розпуску Верховної Ради

Монобільшість, яка торік тріумфально пройшла в парламент, давно почала давати збої, у ній розпочалися відцентрові рухи й фактичний поділ на політико-олігархічні групи.

Дійшло до того, що фракція “Слуги народу” вже не голосує навіть за пропозиції самого президента, а турборежим відійшов в історію. Голосування за так званий банківський закон (про неповернення “Приватбанку” Коломойському), саботаж пропозиції призначити Саакашвілі віцепрем’єром, постійні скандали з депутатами провладної фракції – все це схиляє президента до ідеї розпустити Раду.

Читайте також: Зеленському не варто перетворюватися на Януковича у блазенському ковпаку – Портников

Хоча, можливо, такі чутки – всього лише шантаж з боку Офісу президента, спроба знову запровадити виконавську дисципліну. Адже депутати президентської більшості розуміють, що значній частині з них обратися ще раз “не світить”. Тому й поповзли версії про те, що президент розглядає можливість призначити позачергові вибори Верховної Ради та провести їх разом із місцевими виборами вже цієї осені.

У цієї ідеї є свої плюси й мінуси. Розпочну із плюсів. Перший очевидний – це скликання Верховної Ради одне з найгірших (на мою думку, найгірше) за всю історію України. Такої кількості непрофесійних, непідготовлених, а часом і просто неадекватних людей у нашому законодавчому органі ще не було. Перевибори дають змогу сподіватися, що цього разу партія влади відповідальніше поставиться до відбору кандидатів, тож вони не вибиратимуть повій у сесійній залі, не пропонуватимуть продавати собак для оплати комунальних тарифів, серед них не буде ґвалтівників і відвертих українофобів. Ще одним плюсом буде те, що президентська партія вже не матиме монобільшості, що для демократії завжди краще.

Читайте також: Зеленський прирівняв до “сепаратистів” єдину ланку влади, що не підкоряється “слугам”

Головний мінус нам демонструє соціологія: у майбутній Верховній Раді посиляться позиції проросійських партій, до того ж туди можуть потрапити антиукраїнські популісти-авантюристи на кшталт Шарія. Через персональну ненависть президента до чільних діячів умовного проєвропейського табору можна припустити, що в новій Раді він шукатиме союзу та створить коаліцію саме з політиками когорти Медведчука-Шарія. Це була б чергова поразка України.

Але я б до цієї розмови хотів додати ще один важливий нюанс. Персональну відповідальність президента за сьогоднішню Верховну Раду, яку контролює його монобільшість. Адже це він під своїм брендом протягнув під купол усю ту “голоту”, якої зараз хоче позбутися. Скинути, так би мовити, баласт, який став для його політичного образу токсичним.

Так ось: якщо президент розпустить цю Верховну Раду, кажучи, що вона “не впоралася”, то логічно було б восени провести перевибори всіх – зокрема і президента. Адже він несе персональну відповідальність за свою партію, її дії чи безпорадність. Це було б по-чесному: сказати, що моя команда не впоралася, це моя провина, тому я знову йду на вибори. Так міг би вчинити справжній чоловік і відповідальний зрілий політик. Та хіба це про Зеленського?

Андрій ЛЮБКА

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...