Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

ДБР порушило проти Порошенка справу через Томос

ДБР здійснює слідство у справі щодо можливих незаконних дій вищих посадовців, які вчинили дії, спрямовані на “розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ”

Про це заявив представник пресслужби Державного бюро розслідувань Максим Білоусенко, повідомляє “Укрінформ”.

“6 листопада 2019 року СБУ розпочало розслідування за заявою прихожан Київського патріархату УПЦ (УПЦ КП саморозпустилася у зв’язку з об’єднанням православних церков в Україні та створенням ПЦУ ще 2018 року – “Вечірні Вісті”) на незаконні дії низки вищих посадових осіб, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ, – зазначив Білоусенко. – Надалі СБУ справу передано для розслідування в ДБР. Слідство у справі проводиться”.

Раніше про порушення відповідної справи сповістив Петро Порошенко. Як повідомляє “Радіо Свобода”, учора, 18 червня, п’ятий президент України розповів, що проти нього порушено справу за “розпалювання релігійної ворожнечі”.

Читайте також: Зеленський коїть убивчі дурниці, на таке не пішли б навіть Янукович і Путін – Портников

“Виявляється, вони порушили проти мене ще одну справу, називається вона, дослівно цитую, і я нічого не вигадую – “за розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання Томосу і створення Православної церкви України”, – сказав Порошенко під будівлею Печерського райсуду Києва, де мали обрати запобіжний захід в іншій з порушених справ.

Після заяви народного депутата про нову справу проти нього у велелюдному натовпі під судом почали вигукувати “Ганьба!”.

Натомість Михайло Добкін заявив, що саме він є ініціатором порушення нової справи проти Петра Порошенка. 

“Відсиди за Томос, Петю”, – зазначив ексрегіонал й оприлюднив заяву до ДБР.

“Так, маніпулюючи прагненнями православної спільноти України до об’єднання, Порошенко використовував церковні організації й релігійне протистояння для досягнення перемоги на виборах 2019 року. Такі злочинні дії Порошенка викликали загострення релігійного (міжконфесійного) протистояння і ворожнечі в державі …. Відбулося активне політичне втручання та адміністративний тиск на священновладдя і вірян Української Православної Церкви Московського і Київського патріархатів з метою змусити їх прийняти проєкт створення ЄПЦ саме в тому форматі, який вважали правильним Порошенко П.О. і в той час президентські політичні кола”, – йдеться в опублікованій заяві.

Читайте також: Владу застерегли від наступу на мову й культурно-інформаційний простір: “українці боронитимуть це за всяку ціну”

На Добкінову думку, дії п’ятого президента України буцімто “містять ознаки кримінальних діянь, передбачених статтями 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України”.

Водночас генпрокурорка Ірина Венедіктова назвала три кримінальні провадження проти лідера “Європейської солідарності”, які закрили через відсутність складу злочину, повідомляє УП.

“Минулого тижня три провадження: призначення прем’єр-міністра за відсутності коаліції, втручання в діяльність Окружного адміністративного суду Києва, призначення членів Вищої ради правосуддя – ці три провадження були закриті за відсутністю складу злочину. Ці провадження було внесено до ЄРДР за заявою [ексзаступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича] Андрія Портнова”, – заявила очільниця ОГПУ на брифінгу.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".