Четверг , 28 Март 2024
Политика

Феномен “корабельної сосни”: найближчими роками сексизм із нашої політики не зникне

“Загалом вона баба робоча взагалі. Як корабельна сосна”, – так за даними численних медіа охарактеризував Ірину Аллахвердієву заступник голови партії “Слуги народу” Олександр Корнієнко, якого підтримав його колега Давид Арахамія. Але це не перший випадок сексизму й об’єктивації жінок в українські політиці

Тема й суть розмови Корнієнка й Арахамії не є чимось особливим. Нічого надзвичайного не сталося. Голова “Слуги народу” Корнієнко лише поповнив лави українських політиків-сексистів, які необачно або цілеспрямовано висловлювали неповагу до протилежної статі. Подібні висловлювання та ставлення до жінок – звичне явище української політики.

Термінологія

Для розуміння спочатку треба розібратися з термінологією. Сексуальна об’єктивація – це поводження з людиною винятково як із об’єктом статевого потягу. У ширшому розумінні це перетворення когось на предмет, ставлення до людини як до товару чи об’єкту без поваги до особистості чи гідності.

Своєю чергою сексизм – це упередження або дискримінація людей за їхньою статтю. Поняття сексизму пов’язане з ґендерними стереотипами та ролями – місце жінки на кухні, забезпечувати сім’ю й заробляти гроші повинен чоловік, а робота жінки – виховувати дітей.

Президенти, які перетнули межу

Першість, певно, належить четвертому президентові України Віктору Януковичеві, який на економічному форумі в Давосі 2011 року без жодних докорів сумління заявив: “Для того, щоб увімкнути Україну, я хочу сказати, досить того, щоб подивитися на неї власними очима тоді, коли почнуть квітнути каштани в Києві. І коли почнеться тепло, і в містах українських почнуть роздягатися жінки – побачити таку красу, це чудово”.

Його наступникові Петру Порошенкові також не вдалося уникнути обвинувачень у сексизмі. Під час пресконференції 28 лютого 2018 року п’ятий президент необачно звернувся до журналістки “Детектор медіа” Марини Баранівської: “Ключова позиція, дорогенька моя, ми маємо змінити з вами країну”.

Це надзвичайно обурило суспільство, і Порошенко навіть отримав персональний гештеґ #ятобінедорогенька, а також тематичні принти на футболках. Але п’ятий президент уразив усіх своєю промовою на Другому жіночому конгресі, згадавши флешмоб #ЯНеБоюсьСказати та жінок в армії.

Проте пізніше Порошенко відійшов від сценарію та звертався до тодішньої міністерки з питань ветеранів Ірини Фріз “Ірочка”, а до вагітної в той же час нардепки Марії Іонової: “Подивіться, яка вона красива”.

Чинний гарант Володимир Зеленський за перший рік каденції встиг потрапити не в один скандал. Під час свого першого візиту до Парижа президент назвав українських жінок брендом.

“Завжди було уявлення в усіх у світі, що Україна – це перш за все сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається наші брендом”, – заявив Зеленський під час відвідування найбільшого у світі кампусу стартапів “Station F” 17 червня 2019 року.

Читайте також: “Піддута, але робоча, як корабельна сосна, президент підстрибне”: Корнієнко з матюками розповів Арахамії про колегу-“слугу”. ВІДЕО

Відзначився гарант і 25 лютого 2020 року на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України.

Зеленський захотів поспілкуватися із присутніми й попросив жінку першою поставити запитання: “Хай жінка перша. Це правильно”.

Коли ж чоловік із залу перебив президента, Зеленський відповів: “Ви ж не жінка. Ви людина серйозна”.

Сексисти меншого калібу

Восени 2018 року під час святкування Дня міста у Вишгороді колишній голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган зізнався, що хотів сексу зі своєю помічницею.

“Ви знаєте, я півтора року працював у Вишгороді головою райдержадміністрації, і останні пів року в мене була молода й дуже красива заступниця, і ви знаєте, якби мене не перевели в Київ – це б закінчилося інтимом і подружньою зрадою. Але, дякувати Богові, мене підвищили, і я пішов працювати головою ОДА, а ця гарна дівчина залишилась у Вишгороді в моїх нездійснених мріях”, – привселюдно заявив Горган.

2016 року під час програми “16+” на Skrypin.ua одіозний Ілля Кива заявив: “Та я ж нормально ставлюся, нічого собі, до жінок. Ви ж нам дітей народжуєте. Ну, просто хочеться, щоб ви займались своєю основною функцією”.

Після звільнення з лав Національної поліції України Кива зізнався сам, що він сексист і негативно відгукувся про жінок на керівних посадах. Мова тоді йшла про тодішню очільницю Нацполіції України Хатію Деканоїдзе.

“Хатія, вона дійсно хороша людина, і в мене до неї, як до жінки, дійсно хороше ставлення. Звичайно, вона красива жінка. І, звичайно, це мені імпонувало. Мені просто важко було сприймати жінку-керівницю. Мене відразу назвуть тут сексистом. Так я і є сексист у прямому сенсі цього слова”, – заявив Кива в етері телеканалу “112 Україна”.

Скандали чинної влади

Для нардепів від фракції “Слуги народу” об’єктивація жінок і сексизм – звичні явища. Після інтерв’ю Дмитра Разумкова виданню “Новое время” в серпні 2019 року одіозний проросійський нардеп Максим Бужанський назвав журналістку Ольгу Духнич “тупою вівцею”.

“Чергова тупа вівця, що представляється журналісткою одіозного ЗМІ НВ, в інтерв’ю із представником “Слуги народу” заявила, що я ностальгую за СРСР і “часами Януковича”. Розумію, що деякі колеги занадто стримані, щоб називати речі своїми іменами, тому прийду їм на допомогу. Тупа вівця з одіозного ЗМІ”, – написав Бужанський у своєму телеґрам-каналі.

Читайте також: Блогер пояснив, чому “корабельних сосен” у “слуг” буде все більше

Ще одним сексистом від “Слуги народу” є Олександр Дубінський, який потрапив у скандал, обираючи “на конкурсі” помічницю.

На своїй фейсбук-сторінці Дубінський опублікував селфі в оточенні молодих дівчат із дописом: “Вибираємо помічниць. Прошу нижче 175 см не турбувати”.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час оголошення складу Кабміну забув назвати міністерку соціальної політики Марину Лазебну – єдину на той час жінку в новому уряді.

Зрозумівши помилку, прем’єр виправдовувався: “Я – батько двох доньок, мене важко звинуватити в сексизмі”, – що було не дуже влучним і доцільним висловлюванням.

Що не так з розмовою Арахамії та Корнієнка?

Ситуація з очільниками “Слуги народу” Корнієнком й Арахамією – однозначно не останній випадок сексизму в українській політиці. Проте у цьому випадку вражає реакція винуватців та учасників скандалу.

На своїй сторінці у фейсбуці Корнієнко написав: “Розумію, що багатьох обурила поширена Telegram-каналами наша розмова з Давидом Арахамією в Миколаєві. Тому змушений пояснити, а потім вибачитися. По-перше, запис був змонтований, відповідно, фрази вирвані з контексту. По-друге, до монтажу потрапило прізвище шанованої депутатки, нашої колеги, яка жодного стосунку до обговорюваних питань не мала”.

Тобто все за стандартами “Слуги народу” – фрази були вирвані з контексту, відео змонтовано, і взагалі – ми неправильно все зрозуміли.

Сама ж Аллахвердієва також прокоментувала цю ситуацію та повторила слова Корнієнка.

“Опубліковане “сенсаційне відео” – монтаж. Мені вже подзвонили Давид Арахамія та Саша Корнієнко і присягнулися, що не говорили нічого з опублікованого. Очевидно, мова йшла про потенційних кандидатів в міські голови та до списків партії на місцевих виборах”, – написала у фейсбуці Аллахвардієва.

Якщо говорити про народних обранців від “Слуги народу”, то це не вперше, коли вони щось говорять, а потім звинувачують журналістів у тому, що їхні слова виривають із контексту й неправильно інтерпретують. Так було з висловлюванням очільника фракції “Слуги народу” Давида Арахамії щодо подачі води у Крим.

“Якщо це буде отакий обмін на те, що вони відходять із усіма своїми збройними формуваннями до Ростова, а ми встановлюємо повний контроль над нашим кордоном і за це треба подати воду в Крим, я б на таке точно пішов”, – заявив Арахамія в етері телеканалу “Прямий”.

Хоча раніше це “виривання з контексту” не було об’єктивацією жінок. Проте зрозуміло лише одне – сексизм у найближчі роки з політики не зникне.

Боротися із сексизмом у політиці достатньо складно, оскільки “це комплімент”, “це не на часі”, “є важливіші проблеми”, “це смішно”. Проте першими кроками є суспільне обговорення, засудження подібних ситуацій і захист прав жінок. І з часом сексизм вдасться викорінити з політичної та інших сфер життя українців.

Юрій КОНОНЧУК

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...