Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

“Слуги” влаштували чергову реваншистську авантюру із просування “руского міра” – В’ятрович

“Наша пісня гарна й нова…”. Не встиг уряд Зеленського поставити на чолі Міносвіти Табачникового соратника Шкарлета, як “слуги народу” кинулися плодити чергові русифікаторські ініціативи

Днями група депутатів, переважно з Харківщини, зареєструвала законопроєкт №3717 про зміни до закону “Про вищу освіту”. Суть змін – навчання іноземних студентів “може здійснюватися іноземною мовою”, причому слід ясно розуміти, що під “іноземною” ініціатори розуміють саме російську.

Це питання вже було предметом бурхливих дебатів наприкінці 2019 року, коли ми ухвалювали нову редакцію закону “Про вищу освіту”. Ця норма була тоді ухвалена в першому читанні, але через протести депутатів, науковців і громадськості її вилучили. І МОН, й освітній комітет, і парламент у цілому дійшли тоді згоди, і закон ухвалили конституційною більшістю, зійшовшись на таких підходах до мови освіти:

1. Мовою освітнього процесу є українська.

2. Виші мають право викладати одну або декілька дисциплін мовами ЄС.

Читайте також: Той, хто агітує за російськомовну Україну, насправді агітує за Росію від Ужгорода до Владивостока – Портников

3. Виш може запровадити викладання більшості чи всіх дисциплін англійською “за умови, що всі здобувачі освіти, які вивчають відповідні дисципліни, володіють англійською мовою”.

4. Інші мови можуть вивчати як окремі дисципліни, але ними не можна викладати інші дисципліни.

Всі ці норми стосуються як українських, так і іноземних студентів.

90% іноземних студентів вступають в українські виші з-поза меж пострадянського простору. Це громадяни Марокко, Індії, Нігерії, Китаю, Пакистану й інших країн Азії та Африки, які не знають ні української, ні російської мови, решта 10% – громадяни Туркменістану, Азербайджану тощо, для яких російська мова також не є рідною.

Потреба іноземців у навчанні російською – міф. Більшість іноземних студентів в Україні вже навчається українською або англійською, але значну частину їх штучно русифікують вже в Україні, і насамперед – у Харкові (я не даремно згадав, звідки більшість авторів скандального законопроєкту).

Читайте також: Україна проти Малоросії: наступ на українську мову триває

Студенти з одних і тих же країн у Києві чи Ужгороді навчаються українською або англійською, а в багатьох вишах Харкова – російською. Тепер виші, які займаються штучною русифікацією, мають припинити цю практику.

Натомість ми бачимо законопроєкт 3717 – чергову реваншистську авантюру із просування “руского міра”, черговий крок правлячої партії до провокування протистояння в суспільстві.

Іноземні студенти можуть навчатися або українською (сприяючи поширенню української мови у світі), або англійською (як міжнародною мовою освіти й науки, якою навчаються іноземні студенти в багатьох країнах світу).

Залиште у спокої мову освіти і мову взагалі! Просто виконуйте закон.

Володимир В’ЯТРОВИЧ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...