Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Портников: Демонтаж Російської Федерації – найліпший вихід для всіх

40 років тому парламенти Латвії, Литви й Естонії ухвалили рішення про приєднання до Радянського Союзу. Володимир Путін називає цей процес “інкорпорацією”, яка відповідала тодішньому міжнародному праву

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Але Путін бреше.

Згідно із домовленостями двох союзників щодо розділу Європи – Гітлера та Сталіна – Латвію, Литву й Естонію долучили до “сфери впливу” СРСР, причому Гітлер негайно вивіз із цих країн німецьке населення. Радянський Союз зажадав від Риги, Каунаса й Таллінна погодитися з розміщенням радянських військ на їхній території. За допомогою цих військ і нових окупаційних частин Червоної армії в усіх трьох країнах здійснили державні перевороти, а їхні уряди – скинули. Після цього пройшли так звані “вибори” до нових парламентів, до участі в яких допустили тільки комуністів і їхніх союзників.

Читайте також: Від Балтії до Криму: російська окупація, якої не було

Але навіть у цих умовах мешканцям окупованих країн не довіряли: бюлетень в урну клав не виборець, а член виборчої комісії. Найголовніше – що в передвиборній програмі комуністів не було ані слова про приєднання до СРСР, більше того – навіть самі керівники балтійських компартій і нові “депутати” про це нічого не знали, вони вважали, що правитимуть новими “соціалістичними країнами”.

При цьому рішення про приєднання до СРСР, згідно з чинними Основними законами країн Балтії, могли ухвалити тільки на референдумі, а зовсім не шляхом голосування в парламенті.

Через 74 роки після цієї нахабної анексії Путін повторить сталінські фокуси у Криму. Верховна Рада автономії не матиме жодних законних прав ані для голосування про “незалежність” Криму, ані для вирішення про приєднання нової “держави” до Росії. При цьому у Криму навіть не наважилися провести “референдум” про незалежність, що ставить під сумнів легітимність рішення про його приєднання до Росії навіть із російської позиції.

Читайте також: Росія може розв’язати війну для відродження СРСР – Портников

Це рішення, до речі, суперечило вже не тільки українському, не тільки кримському, а й російському законодавству. Але коли порушення закону зупиняло злочинців – Сталіна, Путіна та їхніх спільників і шанувальників!

Ніяка Конституція Радянського Союзу не змогла зробити країни Балтії частиною цієї огидної держави – просто для того, щоб повернутися до примату міжнародного права, довелося демонтувати сам Радянський Союз.

Можливо, ці гіркі, але корисні ліки спрацюють й у випадку з Російською Федерацією: її демонтаж для відновлення територіальної цілісності України є на сьогоднішній день кращим виходом і для України, і для Криму, і для народів самої Росії, зокрема і для росіян.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...