Среда , 24 Апрель 2024
Политика

Зеленський і Венедіктова покривають суддів ОАСК – Шабунін

17 липня НАБУ вручило підозри суддям скандального Окружного адмінсуду Києва. Детективам вдалося зафіксувати масштабні корупційні та політичні домовленості суддів як із чинною, так і з колишньою політичною елітою

На плівках ідеться про те, як цинічно купка корумпованих суддів шантажують органи влади, добиваються потрібних їм юридичних і політичних рішень, а головне – безкарності для себе.

Сьогодні уже 22 липня. За п’ять днів ми не побачили жодної реакції ні від президента, ні від його генпрокурорки. І це в той час, коли, наприклад, про закриття справи Бахматюка Венедіктова написала миттєво. Це тоді, коли про розшук контрабандиста Альперіна Зеленський особисто написав на своїй сторінці. Але тут, коли публікують приголомшливі викривальні факти про те, як діє злочинне угрупування з корумпованих суддів – усі мовчать.

Читайте також: Зеленський пропонує віддати ОАСК контроль над відбором усіх суддів в Україні – юрист

Причина такого мовчання може бути лише одна – у тому ж корумпованому ОАСКу вже давно знайшли спільну мову з Офісом Зеленського. Зафіксовані на плівках НАБУ розмови про те, як ОАСК намагався визнати факт неіснування коаліції або ж заборонити виїзд усім посадовцям часів Порошенка, були не якоюсь самодіяльністю суддів. Схоже, суддівське ОПГ уже тоді вступило в змову із “Зе-командою”.

Дуже б хотілося помилятися в цьому. Але факти ігнорування матеріалів, що жахають, тільки підтверджують цю тезу.

Нагадаю, що ініціювати відсторонення суддів у цій справі за законом може лише генпрокурорка чи її заступник (стаття 155-1 КПК). Оскільки керівник САП Назар Холодницький у відпустці, то це наразі може зробити Венедіктова або хтось із її заступників. Проте цього здавалося б елементарного й очевидного кроку – ініціювати відсторонення – і досі не зроблено. За такі нахабні зловживання в будь-якій цивілізованій державі суддів уже б давно звільнили. Але в Україні – навіть досі не ініціювали відсторонення. І я вже не кажу про інші запобіжні заходи.

Ці люди продовжують спокійно вершити своє кривосуддя, можуть далі тиснути на свідків у своїх справах і шантажувати органи влади.

Читайте також: Юрист: Єдиний спосіб вирішити проблему ОАСК – ліквідувати його

Звичайно, рішення по відстороненню приймає Вища рада правосуддя. З огляду навіть на самі “плівки” в ОАСКу там уже все погоджено: море лояльних до суду осіб, які із задоволенням триматимуть опори корумпованої системи й далі. Але якщо навіть не звертатися до них – означає банально покривати й ростити цю “отриману у спадок від попередників клоаку корупції” і далі.

Так само президент Зеленський, який нещодавно просив громадян не заплющувати очей на корупцію, схоже, таки заплющив їх сам цього разу. Адже він міг би дуже швидко зупинити цей безлад. Просто ініціювавши в Раді закон про ліквідацію суду. Чому треба ліквідовувати весь суд? Відповідь проста: після оприлюднення попередніх плівок НАБУ судді цього суду на зборах обрали й далі головою ОАСК Вовка, а його заступниками інших фігурантів плівок – Келеберду й Аблова. Компетенцію ОАСК можна перекласти частково на інші суди, а найважливіші справи на Верховний суд, як того вимагає МВФ. Із монобільшістю в Раді це можна втілити за декілька днів, ініціювавши позачергову сесію. Але цього не відбувається.

Без цих банальних простих кроків не варто сподіватися на справедливість і будь-які судові реформи Зеленського.

Вочевидь у “Зе-команді” наївно думають, що домовляться із суддями ОАСК. Але дійсно наївно домовлятися з “політичною проституцією” (як судді самі себе називають). Бо сьогодні ці люди можуть допомагати, але за першої ж нової перспективи вони вдарять у спину дуже боляче. І тоді не кажіть, що ми не попереджали.

Віталій ШАБУНІН

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".