Четверг , 28 Март 2024
Политика

Яка децентралізація нам потрібна й до чого тут Макіавеллі

1513 року флорентієць Нікколо Макіавеллі пише книжку під назвою “Державець”, Il principe. Книжка-вибух – чесна, цинічна, безжальна. Вона стане класикою політичної філософії

Сьогодні макіавеллізм асоціюють із аморальністю й жорстокістю. Князь убиває, зраджує, обманює, хитрує. Ним керують інтереси, а не цінності. Він сміється з високих ідеалів, вважаючи їх утопією. Він творець реальної політики.

Утім Макіавеллі складніший за цей стереотип. Є одна річ, що запрошує подивитися на нього свіжим оком. Це його погляд на те, як правитель має поводитися з “великими”, grandi. Це тогочасна еліта – аристократи, заможні буржуа, банкіри, землевласники. Нашою мовою – олігархи й місцеві князьки. Інтригани, хитруни, потенційні зрадники. Вони ненадійні, бо їхні власні інтереси важливіші за суспільні. Тому, обираючи свій фундамент між “великими” й народом, князь має віддати перевагу останньому, вважав Макіавеллі. Бо народ стабільніший і передбачуваніший.

Можна цю думку вважати виправданням популізму. Але можна подивитися й по-іншому – вона була симптомом нової епохи. Хитрий флорентієць часів Мікеланджело й Рафаеля бачив поступовий занепад середньовічної політичної культури. Його Князь мав перемогти місцевих князьків і побудувати централізовану державу.

Читайте також: Справжнім нині є конфлікт не між “правими” й “лівими”, а між поміркованими й радикальними

Це й відбулося протягом наступних 200 років. Через століття після “Державця” в Європі відбудуться кілька криз – Тридцятилітня війна, французька фронда, Англійська революція та громадянська війна. Всі ці конфлікти мали різні причини, але одна з них була суто макіавеллівська – протистояння між новими правителями та місцевими князьками. Війна модерної централізації проти середньовічної децентралізації.

У Франції наприкінці XVII століття перемогла централізація – почалася епоха Людовика XIV. У Британії всередині XVII століття Томас Гоббс пише “Левіафан” – теорію централізованої держави. Натомість на германських землях Тридцятилітня війна закінчилася Вестфальським миром і його децентралізованим принципом “чия влада – того й віра”.

Важливо ось що: різні історичні епохи відповідають по-різному на питання, що краще – централізація чи децентралізація. XVII і XVIII століття створили сучасну централізовану державу. Децентралізовані країни – германські чи італійські землі, чи, наприклад, Річ Посполита – XVIII століття програли, їхні держави або ослабли, або зникли. Тоді вижили ті, де Макіавеллі виграв. Програли ті, де він програв. На жаль, вижила Російська імперія, а українська політична культура зазнала поразки.

Натомість ХХ століття, особливо його друга частина, показало колапс централізованих політичних культур – наприклад, СРСР. Найуспішнішими в ньому виявилися системи, що дозволяють максимум децентралізованої свободи: об’єднана Європа чи федеративна модель США.

Читайте також: Знайдіть десять відмінностей: справжні ультраправі в нас – Медведчук, Портнов, Шарій і Ко

Ми не знаємо, яким буде ХХІ століття. Але маємо бути готові, що рецепти ХХ йому не підійдуть. Можливо, виживуть ті, хто матиме централізованіші моделі рішень і дій.

Це не означає, що нинішня українська реформа хибна. Навпаки, децентралізація завжди була особливістю української політичної культури. Наша держава – це армія козацьких чайок, а не турецька галера.

Але маємо розуміти, які небезпеки містить розбалансована децентралізація. У сучасному світі все більше панують відцентрові тенденції. Децентралізація стимулює ініціативу й відповідальність “знизу”, проте вона має бути збалансована протилежною силою – клеєм, що тримає суспільство разом. Відцентрові ризики мають бути врівноважені централізованою рамкою.

Тому реформа має передбачати другий елемент – міцну надбудову, що забезпечує єдність країни. Якщо цього не відбудеться, її поглинуть відцентрові рухи. І тоді ми можемо загинути – як це сталося із “децентралізованою” Річчю Посполитою у XVIII столітті. Тому час знову відкрити макіавеллевого “Князя”. Не все, що там є, нам потрібно, але без дечого не зможемо рухатися вперед.

Володимир ЄРМОЛЕНКО

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...