Пятница , 29 Март 2024
Политика

Сподіваної еволюції не буде: українці в заручниках у мафії

Недавня відмова Вищої ради правосуддя усунути голову Окружного адміністративного суду Павла Вовка та його колег, як і подальше рішення самого ОАСК щодо компенсації, яку повинен виплатити державний “Приватбанк” компаніям, пов’язаним із братами Суркісами – чергове підтвердження того незаперечного факту, що головною силою в Україні залишається мафія, а не народ

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Мафія – це симбіоз олігархів і суддів, які впливають на розвиток політичної системи країни та контролюють її економіку. Це саме та система, у якій ми живемо й у якій “рука руку миє”. Відправною точкою цієї системи стало створення олігархії та зміцнення контролю влади за судовою системою за часів Леоніда Кучми. Але була ще одна точка неповернення: 2014 рік. Тоді, після Майдану, у країни був шанс покінчити з олігархією – а там і до незалежної судової системи не так далеко. Але російський напад змусив звернутися до послуг олігархів, на Ігоря Коломойського українці дивилися як на рятівника країни – щоб за кілька років стати глядачами в його ляльковому театрі.

Читайте також: Журналіст: У Зеленського хочуть віддати його рідне місто людині Новинського

Між іншим, така ж точка неповернення була після Другої світової війни в Італії. Страх перед можливою перемогою комуністів на парламентських виборах із подальшим перетворенням країни на союзницю Сталіна змусив об’єднати зусилля респектабельних правих політиків, Ватикан і… мафію, яка повернулася до життя після краху фашистського режиму. Так Італія з фашистської держави на довгі десятиліття стала мафіозною державою. Те, що ми звикли бачити в італійських телесеріалах про мафію, тепер бачимо в нашій власній країні – тільки з поправкою на провінціалізм і відсутність розвиненої економіки.

І так триватиме ще довгі десятиліття, якщо ми не зможемо покінчити з мафіозною системою управління. А якщо зможемо – ніхто не знає, які пройдисвіти прийдуть до влади на її руїнах. У кожному разі ми можемо говорити про десятиліття відсутності справжніх життєвих перспектив для мільйонів людей і про можливість досягнення успіху тільки в тому разі, якщо ти приймаєш мафіозні правила гри або стаєш популістом, який обіцяє втомленим і дезорієнтованим людям те, чого ніколи не буде.

Читайте також: Така ВРП не дає нам жодного шансу на справжнє правосуддя – адвокат

Поки мафія всесильна – її не можна обіграти. Якщо ти позбавляєш її сил – вона залишає після себе порожнє місце, руїни, на яких нам доведеться вибудовувати нову державу, нову економіку, нову судову систему. Ніякого іншого вибору немає. Поступової еволюції, на яку багато хто сподівається, не буде. Або ми залишаємося заручниками мафії – і десятиліттями живемо в усьому цьому лайні. Або долаємо її – і десятиліттями розгрібаємо лайно, яке вона після себе залишить. Приємного запаху не чекайте.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...