Вторник , 19 Март 2024
Политика

Місцеві вибори: зміцнення чи дестабілізація України?

Напередодні місцевих виборів в Україні важливим питанням є те, чи місцеві вибори зміцнять або дестабілізують Україну. Адже вони останні в політичному циклі: президентські, парламентські, місцеві вибори, і після проведення їх далі досить тривалий час жодних інших виборів в Українській державі не передбачається

Про це для “Радіо Свобода” пише Віктор Каспрук.

Тому нині важливо проаналізувати, якими є на сьогодні електоральні настрої українців, адже результати виборів місцевого рівня можуть кардинальним чином вплинути на подальший перебіг політичних подій в Україні.

Партію “Слугу народу” готові підтримати 25,7%

9 вересня Соціологічна група “Рейтинг” опублікувала дані динаміки електоральних настроїв та очікування від місцевих виборів. За результатами цих опитувань, у парламентському рейтингу лідером є партія “Слуга народу”, яку готові підтримати 25,7% серед готових голосувати й тих, хто вже визначився з вибором. За партію “Опозиційну платформу – За життя” готові проголосувати 16,7%, партію “Європейську солідарність” – 15,6%, партію “Батьківщину” – 9,4%. 6% опитаних підтримали б “Радикальну партію”, 4,3% – партію “Голос”, 4,0% – партію “Силу і честь”, 3,5% – “Партію Шарія”. Рейтинг інших політичних сил – нижчий від 3%. Тих, хто не визначився, – близько 14%.

Як бачимо з цього опитування, незважаючи на те, що прихід нового президента до влади не приніс очікуваних змін в Україні, голосувати за партію “Слугу народу” готові понад чверть потенційних виборців.

“Європейська солідарність” потенційно потужний політичний проєкт, але…

Найбільшому конкурентові з демократичного крила – партії “Європейській солідарності”, попри усі зусилля її лідера Петра Порошенка, не вдається повернути собі політичну прихильність населення, і ці 15,6% вказують на те, що електорат, хоча багато в чому розчарувався в діяльності “слуг народу”, не готовий масово підтримувати “ЄС”.

Читайте також: Власного рейтингу в Зеленського не було, немає і ніколи вже не буде – Портников

Причиною багато потенційних виборців “Європейської солідарності” називають особу лідера партії.

Сьогодні багато хто в Україні сприймає “Європейську солідарність” як проєкт, “заточений” під політичні потреби колишнього українського президента, що є просто партійним клоном “Блоку Петра Порошенка” (БПП).

Особистий рейтинг Порошенка тягне вниз рейтинг партії, і якщо він не відмовиться від формальної ролі лідера “Європейської солідарності”, то “ЄС” не зможе в перспективі набрати необхідної кількості підтримки своїх потенційних прихильників.

“Європейська солідарність” потенційно потужний політичний проєкт із чіткою політичною позицією, але без кадрових змін він програватиме не тільки “Слузі народу”, що такої позиції не має, але й іншим партіям.

Об’єднання демократичних партій – що перешкоджає?

Демократичні сили в Україні мають досвід командної гри. Про те, що це можливо, говорить зближення позицій лідерів “Батьківщини” Юлії Тимошенко й “Радикальної партії” Олега Ляшка, партії яких мають відповідно 9,4% і 6% підтримки електорату.

Щоб конкурувати з партією “Слугою народу” представники демократичного табору з “Європейської солідарності”, “Батьківщини” й “Радикальної партії” мали б об’єднати свої зусилля. Але більшість партій демократичного спрямування далі залишаються лідерськими проєктами, а не ідеологічними об’єднаннями.

Читайте також: Сподіваної еволюції не буде: українці в заручниках у мафії

Вразливість таких проєктів у час хвороби Тимошенко була особливо помітною, бо наміри про співпрацю забуксували, замість того, щоб вилитися в якісь конкретні для поточного політичного моменту рішення.

Що змінять місцеві вибори – для виборців і панівної партії?

Якщо повернутися до опитування Соціологічної групи “Рейтинг”, то 56% респондентів вважають, що ситуація на регіональному рівні після місцевих виборів не зміниться. 27% очікують покращення, лише 8% – погіршення.

Своєю чергою 59% зазначили, що обов’язково братимуть участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. 19% зазначили, що шанси на їхню участь складають “50 на 50”, 7% – висловилися, що можливо прийдуть на дільниці, 14% оцінили свою участь у місцевих виборах як малоймовірну. Відносно вищий рівень передвиборчої мобілізації спостерігається серед найстарших.

Місцеві вибори 2020 року не принесуть стабілізації в Україну, й основна їхня небезпека полягає в тому, що в разі перемоги “слуг народу” в більшості округів ця партія отримає монополію на владу.

І “слуги народу” можуть отримати абсолютний контроль над Україною, при цьому колишні противаги гілок влади на всіх рівнях почнуть зникати.

Це може активізувати протидію з боку опозиційних політичних сил, у результаті чого протистояння між різними політичними таборами в Україні тільки загоститься.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.