Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Розпуск КСУ нічого не вирішить, вихід із кризи геть інший – Портников

Спроба президента розпустити Конституційний суд, порушуючи Основний закону країни – демонстрація готовності глави держави до встановлення авторитарного правління за російським чи білоруським зразком

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Втім тут я навіть погарячкував. Коли в умовах гострого силового протистояння з депутатським корпусом 1993 року президент Росії Борис Єльцин пішов на конфлікт із Конституційним судом, він лише призупинив його роботу до ухвалення нового Основного закону країни. Навіть у тих умовах, коли по будівлі парламенту Росії прямою наводкою стріляли танки, Єльцин не припускав можливості звільнити суддів Конституційного суду. А Зеленський припустив, браво!

Читайте також: Скандальне рішення КСУ руйнує не тільки безвізовий режим – ЗМІ

Можна не погоджуватися з рішеннями конституційних суддів – і, звичайно, скасування антикорупційного законодавства одне з таких рішень. Але хто в разі розгону вищого конституційного органу вирішуватиме, які рішення суду нам подобаються, а які ні? Де гарантії, що новий склад суду не стане структурою, завданням якої буде погодитися з авторитаризмом і диктатурою в Україні?

Чому коли суд підтримав свідомо неправове й суперечливе рішення Зеленського про розпуск Верховної Ради та проведення дострокових виборів, ніхто не пропонував його розпустити? Тому що Зеленського все влаштовувало? Тому що рішення суду відкривало дорогу до абсолютної влади? Й ось тепер президент пожинає плоди своєї згоди із безправ’ям. Тому що якщо одного разу порушення закону працюватиме на твою користь, то іншого – проти тебе.

Розпуск суду не вирішить нічого. До речі, безвізу це теж стосується – у мешканців країн із авторитарним управлінням немає ніякого безвізу. І ще питання, чи можливий такий розпуск у ситуації, коли безпорадність влади та її нездатність виконувати власні рішення очевидні не тільки для Коломойського, а й для будь-якого водія маршрутки.

Читайте також: Олігархічний реванш провалиться, Україні допоможуть криза, Захід і Путін – Портников

Це рішення може призвести тільки до двох наслідків. Перший – провал влади й посилення настроїв реваншу, що призведе до масових заворушень. І другий – успіх влади, після якого в Зеленського тільки один шлях: ставати довічним президентом України. Тому що відставка – це суд за відверте порушення Конституції, це ганьба та в’язниця.

Чи є вихід із ситуації? Ясна річ – але тільки в тому разі, якщо Зеленський не ставить перед собою мету перетворитися на опереткового диктатора. Перше, що потрібно зробити – це провести через парламент оновлене антикорупційне законодавство. І друге – це звернутися за підтримкою до суспільства, до народу. Адже коли в аналогічних умовах Конституційний суд у сусідній Молдові ухвалював рішення, що підривали правові основи держави, його суддів не звільняли з посади президент або парламент. Ні, всі вони пішли самі – бо переконалися в тотальному громадському неприйнятті своїх дій.

Але влада Зеленського боїться народу і не здатна забезпечити його реальну підтримку. У цьому її головна проблема, й у цьому головна проблема країни.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...