Вторник , 16 Апрель 2024
Политика

Путін перетворює Додона на Медведчука – Портников

Перше, що зробив колишній президент Республіки Молдови Ігор Додон після передачі влади новій очільниці держави Маї Санду – вирушив до Москви. Причому не просто так, а з офіційним візитом

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Додона, який тепер не займає жодної державної посади, супроводжували в цій поїздці голова парламенту Зінаїда Гречаний і голова Гагаузької автономії Ірина Влах. Із колишнім президентом зустрічалися очільник Державної думи В’ячеслав Володін і заступник головви Адміністрації президента Росії Дмитро Козак – так, той самий Козак, якому доручено тепер “розводити” не тільки молдован, але й українців.

Читайте також: Портников пояснив, навіщо молдовський Герострат Додон нищить власну країну

Простіше кажучи, у Кремлі постаралися створити враження, що продовжують сприймати Додона в ролі лідера Молдови. А що там вирішив молдовський народ – проблема тільки самого молдовського народу. Молдовський народ у Кремлі почнуть сприймати серйозно тільки після того, як він почне вирішувати “правильно” й голосувати за тих, хто подобається Володимирові Путіну.

І чим у цьому випадку Додон відрізняється від Віктора Медведчука, з яким у Москві теж постійно проводять різноманітні переговори й консультації, ніби це він, а не Петро Порошенко або Володимир Зеленський – президент України? А нічим не відрізняється. Точно так, як нічим не відрізняється кремлівське уявлення про Молдову від уявлення про Україну або Білорусь.

І Україна, і Білорусь, і Молдова – це просто бунтівні провінції, які необхідно повернути Росії, “відвоювати” в Заходу. І спілкуватися серйозно потрібно тільки з тими, хто готовий грати роль губернатора таких бунтівних провінцій. Додон готовий? Готовий. Медведчук готовий? Готовий. Лукашенко на тлі народних протестів теж уже наближається до ролі путінського намісника. І це чудово.

Читайте також: Зустріч Путіна із Медведчуком показує, чого Кремль хоче від України – Портников

А тих, хто не розуміє, що повинен робити, у Москві засуджуватимуть й ігноруватимуть. Як стали ігнорувати Порошенка після відмови колишнього президента України капітулювати перед Путіним. Як зараз фактично ігнорують Зеленського – після того, як зрозуміли, що новий український президент теж до беззастережної капітуляції не готовий. Санду почали демонструвати любов до Додона ще до переговорів із новим президентом Молдови. І це – логічно.

Логічно тому, що якщо у Кремлі не збираються погоджуватись із незалежністю Молдови або України, там підтримуватимуть Додона або Медведчука, зберігатимуть контроль над Придністров’ям або над Донбасом. Для країни, яка прагне до ліквідації сусідніх держав це – реалістична політика. Важливо, щоб ілюзій щодо кремлівських намірів не було в самих українців і молдован.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...

Украина осудила иранскую массированную атаку на Израиль

Украина высказала свою позицию относительно атаки Ирана по Израилю.