Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Сигнал про європейську перспективу з Німеччини – що він означає для України

Заява нещодавно обраного голови ХДС Німеччини Арміна Лашета про можливість відкриття європейської перспективи для України, що в перекладі на доступну українську означає надання перспективи членства в ЄС, є важливим політичним сигналом лідера важливої політичної сили Німеччини. Так, певним проривом, якщо хочете

Про це у своєму блозі на УП пише Альона Гетьманчук.

І що цікаво: навіть якщо раптом сам Лашет у потребу такої європейської перспективи особисто не дуже вірить, а ця заява була радше якимось політичним маневром у рамках кампанії зі здобуття партійної номінації на посаду канцлера, це не робить її менш важливим сигналом. Адже по суті демонструє: у боротьбі за кандидатство на найвищу посаду в Німеччині однозначна публічна підтримка, даруйте за тавтологію, кандидатства України в ЄС не є ні партійною, ні електоральною перешкодою. Можливо, навіть позиціонується як перевага, якщо в рамках цієї боротьби кандидат так відкрито про це говорить.

Так, європейська перспектива для України вже не раз обговорювалася під час підготовки позиційних документів ХДС, але так і не знайшла однозначного публічного відображення в цих документах. Анґела Меркель теж ніколи публічно про це не говорила.

Читайте також: Без Меркель німецька поступливість перед авторитарними державами ризикує стати ще більшою

Але погодьтесь: одна річ говорити про надання європерспективи, будучи кандидатом у кандидати в канцлери, інша – власне на посаді канцлера. Меркель відома тим, що від певно часу надвідповідально ставилася до своїх заяв, керуючись принципом: ніколи не обіцяй того, що не впевнена, чи зможеш виконати. Однак із наявної інформації, на відміну від того ж Еммануеля Макрона, сама по собі вона не була проти можливості такої перспективи для України (і Молдови) у майбутньому. Власне тому позиція німецького уряду навколо цього питання роками будувалася навколо формули “двері не зачинені, про інше ми поки не говоримо”.

Плюсом для України безперечно буде те, що в разі створення чорно-зеленої коаліції (ХДС-“зелені”) – а така ймовірність висока – партійна позиція щодо європейської перспективи буде суттєво посилена позицією “Партії зелених”, а не підважена чи розмита політичною силою, яка не дуже позитивно ставиться до такого підходу. Тож на рівні правлячої коаліції Німеччини для історії з українською європерспективою виникатиме достатньо сприятливе середовище. І це, звичайно, робить відхід із політичної сцени Німеччини канцлерки Меркель не таким гнітючим для України.

Наразі для України важливо, аби пункт про необхідність відкриття європейської перспективи для України був зафіксований спочатку в партійних передвиборних програмах (ХДС, “зелені”, “вільні демократи”), в потім і в коаліційній угоді. Також було б дуже добре, якби канцлерка Меркель з огляду на її впливовість та авторитет принаймні під кінець свого перебування на посаді також публічно підтримала би європейську перспективу для України.

Читайте також: Дуже сподіваюся, що Байден не побачить інтерв’ю Зеленського – Портников

Ну а нам у Центрі “Нова Європа” особливо приємно було почути цю заяву, оскільки наприкінці минулого року ми замовили в Німеччині соціологічне дослідження, яке показало достатньо позитивні для України результати. Майже 50% німців заявили, що готові були би бачити Україну в ЄС. А на рівні німецької молоді – це понад 60%.

У партнерстві з посольством України в Німеччині ми зробили чимало, аби донести результати цього опитування до німецьких лідерів думок і відповідальних за ухвалення рішень (справжня шана тут посольству, яке прокомунікувало ці результати ледве не з кожним членом і членкинею Бундестагу). Цими цифрами – а німці люблять конкретні дані, а не пафосну риторику – ми надали аргумент тим, хто в душі підтримував перспективу членства для України, але боявся громадської думки. І забрали аргумент у тих, хто лукаво заявляв, що “я особисто “за”, але ж суспільство в нас повністю проти”.

А в Києві, поміж тим, не повинні забувати іншу знахідку з нашого німецького дослідження: головною перешкодою для членства України в ЄС німці вважають корупцію. І проста істина полягає в тому, що для нової німецької коаліції питання конкретних досягнень у реформах буде в більшому фокусі, ніж питання Донбасу, яке є персонально важливим для Меркель через інвестований власний політичний капітал у процес зупинення війни. Адже в Німеччині, як сказав мені якось один із функціонерів ХДС, переконані: майбутнє України залежить винятково від її спроможностей провести внутрішні трансформації.

P. S. Цікаво, що першим закордонним лідером, із яким Лашет говорив на посаді нового очільника партії, був Володимир Зеленський. Цікаво, чи мала ця розмова також вплив на озвучену позицію?

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...