Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Купуючи електроенергію у Білорусі, Україна тим самим “годує” генерацію Росії, – політолог

Український уряд повинен відмовитись від постачання електроенергії генерації Білорусі і Росії для того, щоб вийти з-під енергетичної залежності і розвивати власну генерацію, що у свою чергу зможе забезпечити робочими місця українських енергетиків і загалом підняти економіку країни.  

Про це в ефірі телеканалу сказав політолог Кирило Сазонов, передає UAINFO.org

“Уряд повинен впровадити заборону на постачання електроенергії генерації із Білорусі і Росії, що перебувають в єдиній енергосистемі. Адже купуючи електроенергію у Білорусі, Україна тим самим “годує” генерацію Росії”, – сказав він. 

За словами політолога, Україна «втрачає двічі». По-перше, Україна ставить себе у енергетичну залежність від країни-агресора Російської Федерації, що є вкрай небезпечним явищем.  

“Тому що Російська Федерація у будь-який момент може повернути рубильник, і Україна залишиться без електрики. Це буде матиме катастрофічні наслідки для України. Мова іде не про ситуацію, коли просто не горять лампочки і люди сидять при свічках, ситуація складніша: не працюють водоканал і підприємства теплопостачання, лікарні, школи, магазини тощо. Це – параліч систем життєзабезпечення людини”, – застеріг він.   

“Купувати електроенергію у Росії чи Білорусії – це злочин проти української незалежності загалом”, – додав Кирило Сазонов. 

За словами політолога, купуючи електроенергію у Білорусі, український уряд лишає без роботи українських гірників та атомників, а державний бюджет недоотримує надходження податків. 

“При цьому людей ми відправляємо у безкоштовні відпустки або на біржу праці, натомість годуємо російських енергетиків. Питання навіть полягає не щодо ціни, а щодо національної безпеки і розвитку економіки. Купувати електроенергію у Білорусі чи РФ – категорично неможна: це невигідно, це небезпечно, це злочин проти української незалежності загалом”, – сказав він.  

Кирило Сазонов також вважає, що Україна може цілком забезпечити власні потреби у електроенергії, а також працювати на європейський ринок.  

“Як відомо, підписано договір щодо приєднання до загальноєвропейської енергосистеми, але ми повинні рік попрацювати автономно, не приєднуючись до системи Білорусі і РФ, щоб показати свою спроможність працювати без криз, перекосів і підключення до інших систем. Ми не просто можемо працювати самостійно, а ми можемо створити умови, щоб вписатись у європейські норми, і тоді ми станемо частиною європейської системи”, – завершив політолог.  

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...