Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

“Україна не стане членом НАТО та не отримає ПДЧ у найближчі 10 років”, – експерти-міжнародники

Україні не варто розраховувати на членство у НАТО і отримання Плану дій щодо участі у НАТО у найближчі 10 років, що зумовлено геополітичними причинами і відсутністю запровадження стандартів НАТО у складові сектору безпеки та оборони. 

Про це в ефірі українського телеканалу сказав Євген Добряк, експерт-міжнароник, передає UAINFO.org

“Ми повинні розуміти, що Україна у найближчі 10 років не буде членом НАТО. Так само не варто розраховувати на отримання Плану дій щодо членства у НАТО”, – сказав він. 

За словами експерта, Україна могла реально отримати ПДЧ у Бухаресті у 2008 році, коли “були готові політично і економічно”, але цього не сталось, бо “ініціатива була заблокована Францією і Німеччиною”.   

Разом з тим, Євген Добряк додав, що також Україна мала застосувати всі дипломатичні зусилля, щоб отримати членство у 1994 році, коли Україна відмовлялась від ядерної зброї. 

“Тоді ми могли поставити умови західним партнерам і Російській Федерації, що ми віддаємо ядерну зброю, але просимо натомість вступ до колективної системи безпеки. І ми могли просто отримати членство, потрапивши у цю хвилю”, – зазначив він. 

У свою чергу експерт-міжнародник Тарас Семенюк додав, що нині рано говорити про членство в НАТО, але Україна остаточно не втратила шансу щодо вступу до Альянсу, і нині перспективи залежать від низки факторів, і особливо від геополітики. 

“Шанс завжди зберігається. Просто для одних країн реалізація ПДЧ є швидшою, а для інших – значно довшою. Але сьогодні геополітика дає розуміння, що Україна не скоро може отримати ПДЧ”, – зауважив експерт.  

Тарас Семенюк також нагадав, що напередодні з’явилось повідомлення, що Україна отримала оновлений пакет цілий щодо партнерства в НАТО.  

“Цей пакет цілей стосувався реформування оборонних потужностей тощо. Попри все, динаміка стосунків Україна-НАТО є доволі інтенсивною. Україна перебуває у стані реформ, у тісній комунікації з країнами-членами НАТО. І у разі фази великої війни підтримку від НАТО ми отримаємо. Очевидно, не в людському ресурсі, але у озброєнні і розвідці матимемо певне запевнення”, – завершив експерт-міжнародник. 

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...