Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Портников: У “Північного потоку-2” з’явилися нові проблеми

Те, що німецький регулятор тимчасово призупинив процедуру сертифікації газопроводу “Північний потік-2”, багато хто сприймає як політичний хід – нагадування президентові Росії Володимиру Путіну, цьому фактичному господареві “Газпрому”, що не можна ставитися до Німеччини та Заходу в цілому як до об’єкта для демонстративного шантажу

Адже Путін і не приховує, що відмова “Газпрому” від заповнення сховищ у Європі, що викликала справжню паніку на ринку – це результат зволікання із запуском другої гілки “Північного потоку”. Скільки разів ми чули від Путіна та інших російських політиків та енергетичних начальників – ось буде запущено “Північний потік-2” – і газ одразу знизиться в цініпише Віталій Портников для Еspreso.tv.

Але насправді це зволікання із сертифікацією пов’язане із очевидним нахабством “Газпрому”. Те, що німецький регулятор видає сертифікати компаніям, зареєстрованим у Німеччині, ні для кого не секрет. Але “Газпром” зареєстрував “Північний потік-2” не у Німеччині, а у Швейцарії, а саме – у кантоні Цуг, який здавна був діловим центром для російських компаній у Європі. У Німеччині вирішили зареєструвати дочірню компанію, простіше кажучи – декорацію. У Росії так завжди роблять. Навіть коли купувалися великі промислові гіганти, переможцями аукціонів нерідко виявлялися нікому не відомі компанії з адресами у сараях.

Але тільки Німеччина – не Росія. Німецький регулятор не може видати дозвіл із порушенням законодавства. І вимагає, щоб компанія, яка подала заявку на сертифікацію газопроводу, була справжньою компанією, а не фікцією. Те, що у Москві просто не бажають цього розуміти – це, звичайно, не німецька, а російська проблема.

І це вкотре змушує нагадати одну просту істину. Справа не тільки у тому, що Путін налаштований використовувати газ як енергетичну зброю проти України та інших країн. Справа у тому, що Захід довіряє свою енергетичну безпеку мафії, якій начхати на закони цивілізованого суспільства. Яка навіть через три десятиліття після краху комунізму вірить, що всіх можна зламати через коліно – і належним чином діє. 

Віталій ПОРТНИКОВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".