Суббота , 20 Апрель 2024
Спорт

“Країна почала рухатися не туди”: український чемпіон світу застеріг від “розвороту не в ту сторону”

Дмитро Підручний поділився власним баченням мовного питання в Україні

Про це перший в історії України чемпіон світу з біатлону розповів в інтерв’ю “Главкомові”.

“Тенденції того, що країна почала рухатися не туди, куди ми хочемо, помітні”, – зауважив спортсмен. При цьому він має надію, що “патріотично налаштовані громадяни не допустять розвороту не в ту сторону”.

Читайте також: Претенденти на геростратову славу: вони намагаються “зробити” українську мову разом

“Зараз тішу себе думкою, що розмови про зміни в законі про мову так і залишаться розмовами, що тим, хто про це говорить, вистачить розуму цього не робити. В Україні має бути лише одна державна мова. І крапка”, – наголосив біатлоніст.

“Але в цілому мені хочеться вірити, що ті зміни, які в країні відбулися після 2014 року, вже незворотні, – додав Підручний. – Сподіваюся, люди читають історію та усвідомлюють, скільки разів ми страждали від нашого північного сусіда. І скільки від рук росіян гинуло наших людей”.

Чемпіон зазначив, що захист нацменшин повинен відбуватися на зустрічних напрямках, але РФ не поспішає відкривати школи для українців:

“Якщо сусіди хочуть відстоювати права нацменшин, то варто запитати у відповідь, скільки українських шкіл є на їхніх територіях. Або скільки прав на їхній території у нашої мови, – зазначив спортсмен. – У цьому разі не завадило б діяти дзеркальними методами.

“Скільки в Росії українськомовних шкіл? От нехай стільки ж в Україні буде російських”, – слушно зауважив Підручний.

Читайте також: На арені – “політична збірна” Росії. Колишній динамівець вимагає часткової капітуляції України

При цьому біатлоніст певен: удома людина може говорити так, як йому зручно, проте в публічному просторі слід послуговуватися лише державною мовою. “Особливо коли мова йде про спілкування чиновників і першу мову в навчальних закладах”, – пояснив спротсмен.

Лідер збірної України підкреслив, що зберігає стосунки з російськими спортсменами, натомість із російськими журналістами не спілкується:

“Я мало спілкуюся з росіянами. Хоча з їхніми спортсменами в мене нормальні стосунки. Я не засуджую їх всіх поголівно. Там є хороші люди, які підтримують Україну та розуміють”, – розповів біатлоніст.

“Зі спортсменами ми на політичні теми не розмовляємо. А російські журналісти знають мою позицію і, мабуть, тому до мене і не підходять. Думаю, вони розуміють, що я їм скажу”, – запевнив Підручний.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие будут результаты Олимпийских игр 2024? Мнение аналитиков США

Аналитики компании Gracenote сделали прогнозы относительно победителей медального зачёта на Олимпийских играх...

Матч между “Днепром-1” и “Зарёй” закончился результативной ничьей

"Днепр-1" упустил победу соперникам из луганской команды "Заря" в 23-м туре украинской...

Фьюри поразил фанатов перед боем против Усика

Обладатель пояса WBC в категории супертяжёлого веса показал упорные тренировки.