Четверг , 28 Март 2024
Общество

Індексація, яка стартує з 1 липня, фактично є фіксацією бідності людей шанованого віку, – експерт

Тривалість життя багато в чому залежить від якості охорони здоров’я та екології. Якісна медицина може бути лише тоді, коли люди багато заробляють й можуть собі дозволити послуги фахівців, або у разі запровадження страхової медицини задля забезпечення послугами всіх верств населення, включаючи малозабезпечених.

Про це у коментарі “ВВ” констатував економічний експерт Віктор Скаршевський. 

Поліпшення екологічного стану – це інвестиції в модернізацію промислового виробництва, сучасні очисні споруди тощо. Але, безперечно, в базисі – економічне зростання та розвиток, чого в нас за умов скорочення кількості працездатного населення внаслідок трудової міграції не спостерігається.

З іншого боку, не може бути високих пенсій у країні з низькими зарплатами. Якщо в Україні середня зарплата складає майже 9500 грн, то середня пенсія не може перевищувати 3 тис. грн, адже один працівник, із зарплати якого вираховується ЄСВ, утримує одного пенсіонера.

Анонсована індексація пенсій фактично не позначиться на гаманцях людей, адже їхні видатки на те, щоб вижити, значно вищі, ніж збільшення щомісячних виплат, прив’язаних до прожиткового мінімуму. Якщо ж бути зовсім чесними, через те, що індексації пенсій та інших соцвиплат не проводилися з 2014 року, держава непогано зекономила на найбідніших верствах населення.

Для прикладу: якщо у 2013 році видатки на пенсію досягали близько 19% ВВП країни, то зараз – всього 9%. У доларовому еквіваленті в 2013-му прожитковий мінімум становив трохи більше 150 доларів, а зараз – близько 60 доларів. Починаючи із 2014 року ціни виросли в 2,6 раза, в той же час пенсії проіндексовано на 70%, а прожитковий рівень – всього на 50%. Тобто за цей час у кожного пенсіонера відібрали суттєву частину щомісячних грошей через зростання цін. Тому нинішня індексація навіть не наздоганяльна, вона є фіксацією бідності українських пенсіонерів.

В Україні відбувається депопуляція населення одночасно зі старінням суспільства. Адже попри зменшення чисельності пенсіонерів кількість людей старшого віку постійно збільшується. Більше того, спостерігаємо старіння нації на тлі масової трудової міграції. Тому казати про підвищення рівня життя та покращення добробуту в середньостроковій перспективі, на жаль, неможливо.

 

Вечірні Вісті 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.