Пятница , 29 Март 2024
Общество

Не платити за неякісні послуги

Кабінет міністрів своєю постановою №482 від 5 червня зрівняв керуючих будинками в обов’язках з іншими постачальниками комунальних послуг – тепла, води, електроенергії, газу та вивезення сміття. Українці, які мешкають у багатоповерхівках, відтепер гіпотетично отримують можливість стягнути з управителя будинку гроші за ненадані або неякісні комунальні послуги.

Ухвалена постанова регламентує компенсації за неякісне прибирання будинку та прибудинкової території, а також неналежну роботу ліфту. У разі надання неякісної послуги потрібно скласти акт-претензію за підписом управителя й споживача. Якщо ж управитель не прийшов на перевірку або відмовляється підписувати акт-претензію, його можуть підписати не менше ніж двоє мешканців і передати під розпис управителю. Якщо претензія мешканців буде задоволена, гроші за невиконані послуги їм не повернуть на руки, а запишуть у рахунок оплати за утримання прибудинкової території наступного місяця. Відмову в задоволенні претензії можна оскаржити в суді.

До речі, навіть якщо тільки один мешканець подав акт-претензію, компенсувати надання неякісної послуги управитель зобов’язаний всім мешканцям будинку. Але в документі є лазівка для управителів, яка дозволить відмовити споживачам у компенсації. Так, перерахунок не здійснюється, якщо керуючий заощадив кошти під час надання послуг і при цьому не порушив періодичність проведення робіт з утримання або ремонту майна багатоквартирного будинку.

Аналогічний порядок існує й для інших послуг. Але споживачі прекрасно знають, що постачальники вкрай неохоче визнають свою провину й не бажають розставатися із грошима. Тому мешканцям доведеться запастися терпінням, щоб не загрузнути по самі вуха в бюрократичному листуванні щодо перерахунку та довести справу до кінця. Не виключено, що свою правоту доведеться відстоювати в судовому порядку. Але якщо сума компенсації не така вже й велика, навряд чи споживач звертатиметься по допомогу до Феміди. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.