Среда , 24 Апрель 2024
Общество

Є у верифікації початок, нема у верифікації кінця

Верифікація соціальних виплат, започаткована урядом Гройсмана, отримала в особі нової команди своїх палких послідовників. Минулого тижня парламент проголосував за законопроект авторства Данила Гетманцева, який заради прискорення (попри зауваження Головного науково-експертного управління) пропонували ухвалити за основу. Тому українцям, які отримують пенсії, субсидії, стипендії й інші соцвиплати, не варто розслаблятися. Їхні джерела доходів перевіряли, перевіряють і далі перевірятимуть, адже за підрахунками нардепів, внаслідок верифікації до бюджету країни можна повернути від 25 до 75 млрд грн.

Впродовж 2018-го верифікація соцвиплат вже «крокувала» Україною. Її трішечки загальмувало рішення Конституційного суду України, який постановив, що розроблений Мінфіном механізм перевірки на підставі зібраних даних про дохід одержувача допомоги, його майно і таке інше, протирічить закону про захист персональних даних. Але наприкінці травня 2019 року Кабмін схвалив порядок обробки персональних даних для запуску процесу верифікації та вніс зміни до існуючого «Порядку здійснення верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат».

Тепер, після ухвалення парламентом відповідного законопроекту, верифікація стане ще більш прискіпливою.

Документ визначає три види верифікації. Перша – превентивна. Вона проводиться, коли людина звернулася за держдопомогою або їй ці виплати (пенсії, стипендії тощо) були призначені. Друга – поточна верифікація, яка передбачає систематичний аналіз даних отримувачів держдопомоги, виявлення невідповідностей у інформації, яку подала людина, зі зведеними даними, отриманими за допомогою так званої аналітичної платформи – автоматизованої системи, яка буде накопичувати, обробляти й аналізувати інформацію.

Третій вид – ретроспективна верифікація, яка передбачає перевірку інформації отримувачів держдопомоги, яким вже завершено виплати. Вивчати та перевіряти інформацію про таких людей можна буде впродовж трьох років після припинення виплат. Раптом виявиться, що одержувач держдопомоги приховував деякі дані про себе і фактично не мав права на гроші від держави. У такому разі отримувач субсидії чи стипендії зобов’язаний буде повернути кошти.

Якщо ж у державних органів виникнуть підозри щодо даних людини похилого віку, згідно із законопроектом ПФУ має законне право припинити виплату пенсії строком на 30 днів (зараз така призупинка обмежена 10 днями. – Прим. ред.). І нікого не цікавить, як літня людина виживатиме без єдиного джерела доходу.

До речі, в аналітичній платформі, простіше кажучи – зведеному реєстрі, будуть доступні особисті дані з ім’ям і датою народження, паспортні дані та ідентифікаційний код, адреса реєстрації та адреса проживання, де і скільки банківських рахунків відкрито і скільки коштів на них зберігається. Також перевірятимуть й фіксуватимуть у реєстрі наявність квартири або машини, дані податкової служби про джерела доходів, наявність штрафів, в тому числі адміністративних, і, безумовно, всі перетини споживачем кордонів. Через реєстри або банківський рахунок перевірятимуть і великі покупки, а також наявність земельної ділянки. До реєстру внесуть кадастровий номер і площу наділу, його місцезнаходження, цільове призначення та нормативну грошову оцінку.

Зрозуміло, що держдопомогу мають отримувати ті, хто її насправді потребує. Але попередня влада вдало використовувала цей механізм задля зменшення видатків держбюджету на догоду міжнародним кредиторам Україні. У першу чергу це стосується субсидій. Недарма ж із року в рік на них виділяється все менше грошей. І це при тому, що доходи загальної більшості українців зростають лише на папері. У проекті головного кошторису країни на 2020 рік заплановано 47,6 млрд грн на субсидії – тобто на 8,3 млрд грн менше, ніж у 2019-му. Тож курс на подальше скорочення держдопомоги бачимо, як кажуть, навіть без бінокля.

Не дивно, що «Батьківщина» не підтримала цей законопроект, який має всі ознаки антисоціального.

За словами екс-міністра ЖКГ, члена фракції «Батьківщина» Олексія Кучеренка, лише декілька років тому уряд закликав всіх українців оформлювати субсидії, не інформуючи про критерії відбору отримувачів допомоги й не попереджаючи про подальші перевірки.

«Зараз хочуть карати за те, що люди 3-4 роки брали ці гроші!» – обурився  народний депутат.

Олексій Кучеренко наголосив, що сьогодні споживач послуг незахищений, не може перевірити  тарифоутворення, ціну на газ, яка впливає на його доходи і витрати.

«Ви мене позбавляєте права перевірити ваші дії, а мене хочете перевіряти? Це не є комплексне вирішення проблеми. Навпаки, це призведе до перекосу і знущання над українцями», – підсумував парламентар.

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.

Почему не стоит говорить человеку “Будь здоров”? Объяснение психолога

Когда люди слышат что кто-то чихнул, зачастую все отвечают ему "Будь здоров",...