Пятница , 19 Апрель 2024
Общество

Аграрії вимагають винести на референдум питання продажу землі, – підсумки круглого столу

Представники аграрних асоціацій, фермери та громадські активісти вимагають від керівництва держави відкликати урядовий проєкт закону №2178 про запровадження ринку сільськогосподарської землі і провести всеукраїнський референдум із цього питання.

Таке звернення ухвалено одностайно за підсумками загальнонаціонального круглого столу з обговорення питань продажу землі, який відбувся у п’ятницю, 27 вересня, у Верховній Раді за ініціативи лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко.

Звертаючись до учасників заходу, Голова партії наголосила: «Батьківщина» послідовно виступає проти продажу сільськогосподарської землі, особливо іноземцям. Вона нагадала, що сільськогосподарська земля, вільний продаж якої пропонує дозволити влада, становить 72 % території України.

«Якщо цей закон буде ухвалено, Україна вже не побудує фермерського укладу і аграрного сектору, який базується на сільгоспвиробництві. Крок за кроком будуть витіснені наші аграрії, які складають середній клас, а нові – вже не народяться. Ми можемо залишитися без продовольства для нашого народу та стати сировинним придатком для розвинених країн світу», – пояснила Юлія Тимошенко.

«Іде по суті повна зачистка нашого фермерства. Буде процвітання іноземної власності на сільськогосподарську землю, укріплення великих монопольних агрохолдингів, які сьогодні вже орендують землю і мають у своїй власності контрольні пакети іноземних корпорацій. Такий законопроєкт пропонують негайно прийняти Верховній Раді», – вважає лідер партії.

Зі свого боку заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук заявив: референдум за народною ініціативою повинен бути.

«Ми маємо побачити комплексне ставлення людей до земельної реформи. Без цих речей впроваджувати ринок землі з жовтня 2020 року – це фактично віддати територію та суверенітет людям, які в черзі стоять, щоб зайти та скупити ці землі», – сказав він.

У круглому столі взяли участь керівники Всеукраїнської аграрної ради, Аграрного союзу України, Асоціації фермерів та приватних землевласників України, керівники фермерських підприємств, науковці-аграрії.

Учасники одностайно ухвалили резолюцію, в якій, зокрема, наполягають на проведенні всеукраїнського референдуму, на якому пропонують звернутись до народу і запитати у нього: чи готові люди продати свою територію під час війни, чи готові віддати прибутки, які народжує українська земля, великим іноземним корпораціям.

Напередодні Юлія Тимошенко і фракція «Батьківщина» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про обов’язковість проведення референдуму перед рішенням про відкриття ринку сільськогосподарської землі.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

10 ошибок, из-за которых отношения летят кувырком

Иногда отношения между людьми не складываются вне зависимости от усилий любого из...

Что говорит о скором разрыве отношений? Объяснения психологов

Разобраться в отношениях бывает сложно, особенно, если происходят настораживающие либо странные вещи.

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.