Вторник , 19 Март 2024
Общество

Субсидії по-новому на старий лад

Напередодні опалювального сезону змінилися правила оформлення субсидій. З 1 жовтня набрала чинності постанова Кабміну №804, яку уряд Гройсмана ухвалив іще в середині серпня, але до якої в команди Зеленського руки так і не дійшли. Це означає, що попри обіцянки Офісу президента щодо лібералізації критеріїв призначення субсидій та збільшення кількості їх отримувачів, на держдопомогу претендуватиме ще менше домогосподарств.

Ефекту новизни правилам оформлення субсидій постанова №804 надала завдяки спрощеному порядку подання запиту на отримання держдопомоги. Новація дає змогу претендентам на субсидію відправити документи поштою чи онлайн. Правда, отримати держдопомогу не виходячи з дому можуть ті, хто має цифровий підпис. Іншим пропонується скачати ПДФ-версію документів, роздрукувати їх після заповнення, підписати і занести до органу соцзахисту.

Також нові правила передбачають унормування безготівкової та готівкової монетизації. Перша форма передбачає, що гроші будуть надходити на спеціально оформлений рахунок субсидіанта в Ощадбанку та автоматично списуватися на оплату за комунальні послуги. Після завершення опалювального сезону зекономлені кошти можна буде отримати готівкою. Задля отримання субсидії в готівковій формі потрібно в одному з 39 затверджених урядом банків відкрити рахунок, на який щомісяця приходитимуть субсидійні кошти, за допомогою яких пільговик має самостійно сплачувати комунальні послуги.

Ще однією новацією можна вважати часткове перекладання відповідальності за нужденних на органи місцевого самоврядування. Не секрет, що субсидії на оплату «комуналки» призначаються з урахуванням соціальних нормативів відповідних послуг. Нормативи визначаються Кабміном. У разі  встановлення органами місцевого самоврядування тарифів на послуги з централізованого опалення (або на послуги з постачання теплової енергії) для населення, що перевищують соціальний норматив, компенсація додаткових витрат громадянам, яким призначено субсидію, здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Звичайно, можна сподіватися, що на місцях оплата буде проводитися своєчасно. Але скоріш за все цього не буде. Відповідно, через такі затримки багато хто може просто позбавитися субсидії через несвоєчасну сплату «комуналки».

На цьому новизна закінчується. Натомість драконівські норми, завдяки яким попередні уряди успішно підчистили ряди субсидіантів, залишилися без змін. Щоб органи соцзахисту відмовили в отриманні держдопомоги, зовсім не обов’язково вважатися заможним і мати приватний будинок з опалювальною площею понад 200 кв. м чи володіти квартирою завбільшки 120 «квадратів». Не обов’язково  мати й автівку молодше 5 років чи зробити за останній рік велику покупу на суму понад 50 тисяч гривень (йдеться про придбання будь-ким зі складу домогосподарства земельної ділянки, транспортного засобу чи запчастин до нього, купівлю будматеріалів чи інших товарів довготривалого вжитку.Прим. авт.). Ці правила були і залишаються. І стосуються не лише зареєстрованих у квартирі чи домі людей, а й всіх членів родини.

Домогосподарство отримає відмову в субсидії навіть у тих випадках, якщо в нього є прострочка по сплаті комунальних послуг понад місяць й перевищує 20 неоподаткованих мінімумів (340 грн). Субсидії позбавляться ті родини, які не повернули надміру виплачену їм суму держдопомоги за попередні періоди на вимогу органу соцзахисту.

Окремий «привіт» влада передає заробітчанам та членам їхніх родин. У субсидії відмовлять домогосподарству, якщо хтось з його членів перебував за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який вираховуються доходи для призначення держдопомоги. Виключенням є службові відрядження чи навчання на чужині, що має підтверджуватися відповідними документами.

А ще в субсидії відмовлять тим  родинам, в яких одна чи декілька осіб старше 18 років не сплачували єдиний соціальний внесок упродовж трьох місяців. Під це обмеження знову-таки підпадають заробітчани, більшість з яких сплачують податки в країні перебування. Це також стосується людей, які не оформлені офіційно чи взагалі не мають роботи, при цьому не стоять на обліку в центрі зайнятості. Така собі інтерпретація мушкетерського принципу «Один за всіх і всі за одного» – потрібно знайти «грішок» в одного, і в результаті постраждає вся родина.

На думку співзасновника громадської організації «Re:Старт» Оксани Чепіжко, урядова постанова дозволяє на 35-40% звузити коло людей, які можуть претендувати на субсидії.

Своєю чергою економіст, глава організації «Національний інтерес України» Ігор Гарбарук додав, що за останній рік ще урядом Гройсмана робилося багато, щоб штучно скоротити кількість субсидіантів. Він нагадав, що на початку каденції нового президента голова комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, який тоді виконував повноваження представника голови держави в Кабміні, заявляв про необхідність зміни правил нарахування субсидій. Адже більше мільйона домогосподарств, які потребують держдопомоги, через драконівські правила були позбавлені цього права.

«Ми всі чекали, що відповідні зміни будуть відображені в нових правилах оформлення субсидій. Але цього не відбулося. Постанова за своїми обсягами виросла втричі, але в ній залишилися всі драконівські норми», – констатував він.

Експерт додав, що кількість отримувачів субсидій буде лише зменшуватися, що доводить і зменшення видатків на цей вид допомоги у проекті держбюджету-2020.

«У проекті держкошторису на субсидії закладено 47 млрд грн. Для порівняння: в нинішньому році на цю статтю видатків передбачено 58 млрд грн, а в минулому було витрачено 71 млрд грн», – уточнив він.

А експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський додає, що скороченню кількості отримувачів субсидій «посприяє» й ухвалений минулого тижня у другому читанні законопроект про верифікацію соцвиплат. Адже в Україні буде активізований інститут соціальних інспекторів, які можуть без попередження приходити і перевіряти соціальний стан людини, в тому числі оцінюючи вартість побутової техніки й заглядаючи до холодильника. Саме інспектори прийматимуть рішення, давати родині субсидію чи ні. Він не виключив, що інспектори не гребуватимуть «винагородою» в 300-400 грн від домогосподарств, що фактично буде проявами корупції.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...