Суббота , 27 Апрель 2024
Общество

Статус УБД для добровольців – комітет завалили правками

Законопроект про статус УБД для добровольців нарешті пройшов перше читання. Рада 323 голосами також вирішила, що документ доопрацьовуватимуть до другого читання за скороченою процедурою.

Під час ухвалення законопроекту не обійшлося без самопіару. Екс-віце-спікер парламенту, а нині перша заступниця голови фракції «ЄС» Ірина Геращенко розповіла, що законопроект №2045-1 було «поцуплено». І це, до речі, не перше її звинувачення монобільшості в крадіжці законодавчих ініціатив.

На перший погляд, вона має рацію. Адже поданий авторським колективом «ЄС» законопроект №2045 майже тотожний №2045-1. Відмінність полягає в спрощеному порядку отримання УБД бійцями добробатів, які дістали поранення, контузії чи каліцтва. Але як би того не хотілося пані Геращенко, ніхто нічого ні в кого не цупив. Справа в тому, що в цьому разі законопроект розробили активісти з ГО «Добровольці», чого, до речі, не приховували автори законопроекту №2045-1. Готовий документ було запропоновано обом фракціям, після чого кожна з них внесла свої зміни й зареєструвала. Бо саме парламентарі є суб’єктами законодавчої ініціативи. Тому, як кажуть, тут все по-чесному.

Не можна залишити без уваги й позицію екс-міністра Мінвету Ірини Фріз, яка на перше місце поставила не амбіції, а можливість відновити справедливість по відношенню до добровольців. І вона справді робить усе можливе задля фахового оформлення та прискорення ухвалення документа.

Згідно з Регламентом, до 4 листопада мають бути подані всі поправки. Але як стало відомо «ВВ», наразі комітет буквально закидали пропозиціями щодо змін. Правки внесли всі, хто тільки міг. Є серед них і такі, які у разі прийняття дадуть можливість отримати УБД навіть тим, хто не має на це права. Тому комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів доведеться плідно попрацювати й відділити зерна від плевелів. Але для цього потрібно розумітися на цьому непростому питанні.

Враховуючи те, що цього тижня парламентарі працюють у профільних комітетах, подані поправки до законопроекту про статус УБД для добровольців будуть розглядатися. До винесення документа в сесійну залу для ухвалення до другого читання залишиться ще тиждень…

Антоніна МІРОШНИЧЕНКО

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.