Четверг , 18 Апрель 2024
Общество

Тарифи на електроенергію приречені на подорожчання?

Ухвалена парламентом попереднього скликання модель ринку електроенергії нібито за європейськими стандартами, але без урахування особливостей роботи вітчизняної енергосистеми, працює в Україні вже четвертий місяць. І хоч ЄС із ЄБРР радили відкласти запуск ринку, попереджаючи про його неправильне функціонування, наші політики до порад не дослухалися. Результат такого поспіху не змусив на себе довго чекати: на тлі битви «гладіаторів» від олігархів й підкилимних ігор маємо збільшення втричі імпорту електроенергії з РФ, що витісняє з ринку український атом. Бо правила гри на ринку, м’яко кажучи, не є конкурентними й справедливими. Але якщо наслідки «неринкового ринку» ці 4 місяці відчувала на собі промисловість (для неї відразу ж електрика зросла в ціні на 25%), то тепер і побутових споживачів поступово готовлять до неминучого подорожчання вартості електроенергії.

Минулого тижня новообраний голова НКРЕКП Валерій Тарасюк в ефірі «Свободи слова» заявив, що іншого шляху, ніж вирівнювання тарифів для населення і промисловості, не існує навіть у середньостроковій перспективі. Адже, за його словами, існування різних тарифів на електроенергію для населення і для бізнесу є «раковою пухлиною для української економіки».

«У нас зарплати не будуть європейськими, якщо ми не побудуємо ринок, якщо не переможемо перехресне субсидіювання, і це можна довести на простому прикладі. Це самообман, що ми платимо низький тариф за електроенергію. Ми його платимо в ціні товару: ми платимо низький тариф, за нас його платить хлібзавод, закладає ціну в хліб, ми купуємо хліб за завищеною ціною, а хлібзавод ще й втрачає конкурентоспроможність – і це ланцюгова реакція», – сказав Тарасюк.

«На сьогодні ціна для населення десь в 2,5 раза дешевша, аніж тарифи для непобутових споживачів – бюджетних установ, шкіл, садочків тощо. Вона складає для людей десь близько 1,1 гривні за кіловат-годину з ПДВ, для промисловості ціна близько 3 гривень з ПДВ», – уточнив трохи пізніше голова профільного парламентського комітету й одночасно представник президента в Кабміні Андрій Герус в ефірі «Політичної анатомії», додавши, що напередодні зими піднімати тарифи для населення чи запроваджувати серйозні зміни недоцільно.

Андрій Герус також повідомив про наміри компанії – постачальника електроенергії, що належить Ахметову, підвищити тарифи для населення із 1 січня 2020 року. Ті, хто споживає до 100 кВт-год на місяць, мають готуватися до того, що за 1 кіловат доведеться платити замість 90 коп. вже 1,68 грн. Тим, хто споживає понад 100 кВт-год, але менше 500, доведеться сплачувати 2,04 грн за кіловат. Ціна для тих, в кого нагорає понад 500 кВт-год, виросте із 1,68 грн до 2,88 грн.

Враховуючи те, що зміни в тарифах постачальники узгоджують із НКРЕКП, а не з парламентом чи урядом, скоріш за все, ми скоро побачимо нові платіжки монополістам на радість.

Експерт у сфері енергетики Геннадій Рябцев стверджує, що ринок електричної енергії в Україні, безперечно, потрібно запроваджувати.

«Але не з підняття цін, а після вирішення великої кількості проблемних питань», – зазначив він.

Експерт пояснив, що зараз ціна на електричну енергію, яка генерується «Енергоатомом» та «Укргідроенерго», регулюється відповідною постановою Кабміну із запровадження спеціальних зобов’язань для цих компаній.

«Тобто 90% електрики, що йде на ринок, відпускається за фіксованою ціною. Якщо ці спецзобов’язання зняти, на нас чекає суттєве підвищення цін на електроенергію для промисловості і удвічі – для побутових споживачів. Бо той самий «Енергоатом» неодноразово заявляв, що діюча ціна близька до рівня собівартості й не відповідає ринковим умовам», – додав Геннадій Рябцев.

За словами експерта, на жаль, в Україні далеко не все відповідає європейським критеріям.

«На ринку продовжується перехресне субсидіювання, накопичення боргів із боку юридичних і фізичних осіб, очікується банкрутство деяких компаній, що виконують роль «постачальника останньої надії» тощо. На ринку існують правила, які далеко не однакові для всіх. Тут запроваджені ціни, структура яких також мало кому відома.

На цьому ринку високі ціни визначають учасники, керуючись нібито економічною обґрунтованістю. При цьому не враховується доступність ресурсу для переважної більшості українців. Тому перш за все потрібно створити умови для прозорої конкуренції, однакові правила гри для всіх видів генерації, починаючи з атомної і закінчуючи сонячною енергією», – зазначив експерт.

Екс-міністр ЖКГ, перший заступник голови комітету ВР із питань енергетики та житлово-комунальних послуг (фракція «Батьківщина») Олексій Кучеренко впевнений, що розбіжність у цінах для промислових та побутових споживачів існує і в європейських країнах. І проблема головним чином не в різних цінах, а в корупції, відсутності обліку послуг та прозорості гравців.

«Ринку як такого немає, сукупна платоспроможність споживачів обмежена. І на цьому тлі розгортається боротьба як між суб’єктами ринку, так і між суміжними споживачами. Бо дійсно коштів не вистачає, наші ядерники їдуть в Польщу працювати таксистами, бо так вигідніше. І про це й сказав призначений президентом голова НКРЕКП Валерій Тарасюк», – зауважив парламентар.

Він нагадав, що українська енергосистема з 2000-х років працювала в умовах англійського пулу – всі види генерації за регульованою ціною віддавали електроенергію в «загальний котел». І саме цю модель нам пропонували поки залишити міжнародні партнери, не запроваджуючи ту, що була ухвалена попереднім парламентом.

«Ситуація значно погіршилася поправками пана Геруса, які просто відкрили Росії можливість експортувати електроенергію, яка поступає до України в неринковий спосіб за прямими договорами. Ці правки були протиснуті із зухвалим порушенням Регламенту. Більшість депутатів навіть не розуміли, за що голосують.

Нехтуючи питаннями нацбезпеки, нас намагаються приспати розмовами про низьку вартість ресурсу з країни-агресора. Але ця демпінгова неринкова ціна російської та білоруської електроенергії витісняє нашу генерацію. Недарма через російський імпорт в «Укренерго» почали відключати українські електростанції. У результаті ми платимо двічі: за росімпорт і за те, що на ринок не беруть українську електроенергію», – додав Олексій Кучеренко.

Ситуацію, що склалася, погіршує й некерованість української енергетики через відсутність профільного міністерства й підпорядкування державних компаній різним відомствам, які не розбираються в проблематиці енергосфери.

«Простими рецептами, на жаль, накопичені проблеми вже не вирішити. Потрібно із залученням наших європейських партнерів на платформі нацрегулятора провести дискусії й прибрати перекоси. Безумовно, на законодавчому рівні потрібно заборонити імпорт російської електроенергії. Але без визначення моделі подальшої роботи ринку, в якій має бути система державного регулювання й актуалізовано функції Антимонопольного комітету та НКРЕКП, рухатися далі не вийде.

Можна було б казати про незначне підвищення ціни на електроенергію для населення задля вирівнювання тарифів й підтримки української генерації, яка насправді страждає від перехресного субсидіювання. Але виключно за умови зниження цін на газ та тарифів на опалення й гарячу воду шляхом приведення їх до адекватного рівня», – підсумував він.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.

Какие болезненные симптомы никогда нельзя игнорировать? Предупреждение врачей

Боль - явный признак того, что со здоровьем происходит что-то не то.

Маск предложил ввести плату за первую публикацию в Twitter для борьбы с ботами

Илон Маск предложил борьбу против ботов в Твиттер благодаря плате за пост.