Четверг , 18 Апрель 2024
Общество

Віднесені газом, або Як зміняться тарифи в опалювальному сезоні

Не потрібно бути Нострадамусом, щоб прогнозувати зростання цін на газ із настанням холодів. І ось тримайте! «Нафтогаз» повідомив, що в листопаді вартість блакитного палива для населення зросте на 14,7% до майже 7 грн за кубометр. Тобто в грудні українці отримають платіжки з більшими сумами. Судячи з усього, це тільки початок…

Прив’язавши вартість газу українського видобутку до імпортного паритету, українцям дають відчути себе європейцями. Правда, не за рахунок європейських соціальних стандартів, розвиненої інфраструктури чи гідного ставлення, а за рахунок європейських тарифів за умов українських зарплат.

Дива не сталося: з початком холодів на європейських хабах газ почав дорожчати. За словами економічного експерта Віктора Скаршевського, на голландському (TTF) і двох німецьких хабах (NCG і Gaspool) ціни на газ з 1 по 12 листопада підскочили на 45-50%.

І якщо ціна на газ у листопаді для населення підвищилась на 14,7%, за попередніми оцінками експерта в грудні у порівнянні з листопадом вартість ресурсу зросте ще мінімум на 17-20%, і тариф досягне 8,10-8,30 грн за кубометр.

«Разом подорожчання лише за два місяці опалювального сезону складе близько 30-35%», – зазначив він.

Постанова Кабміну №867 від 2018 року, якою на постачальників газу було покладено спецобов’язки та яка фактично встановлювала верхню планку тарифів для населення на рівні 9,72 гривні за кубометр, передбачає з 1 січня 2020-го нові правила. А саме: побутовим споживачам блакитне паливо продаватиметься по ціні, що «не може бути вищою за середню арифметичну ціну продажу природного газу для промислових споживачів (за умови попередньої оплати до періоду поставки газу), визначену відповідно до пункту 13 цього Положення, за вирахуванням торговельної надбавки (націнки) НАК «Нафтогаз України» на рівні 1,917% зазначеної ціни».

Враховуючи те, що ціна газу для промисловості прив’язана до європейських хабів і перевищує тарифи для населення, очікуємо на стрімке зростання ресурсу взимку. Як свідчить досвід попереднього року, вартість блакитного палива для промисловості досягала 12-14 грн за кубометр.

А ще в «Нафтогазі» планують збільшити в 3,5 раза тарифи (до 320,77 грн за тис. куб. м) на транспортування для внутрішніх точок входу й у 4,7 раза (до 735,36 грн за тис. куб. м) для внутрішніх точок виходу. Крім того, НКРЕКП у жовтні схвалила зростання тарифу на розподіл газу в залежності від регіону та постачальника. В середньому за куб завдяки цьому тарифу доведеться сплачувати від 22 копійок до 1,65 грн без ПДВ на місяць.

Ще одним невизначеним моментом є доля тарифів на гарячу воду та опалення, в структурі яких газ займає більше ніж 70%. Нагадаємо, напередодні виборів уряд Гройсмана ухвалив постанову №560 від 26 червня 2019 року. Нею на опалювальний сезон 2019/20 року встановлюються граничні тарифи на опалення й гарячу воду. За наявності лічильника вартість постачання теплової енергії не має перевищувати 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням ПДВ); у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням ПДВ). Тариф на гарячу воду не повинен перевищувати 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ) за наявності рушникосушарок, у разі їхньої відсутності – 75,74 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ).

Здавалося б, постанова діє, що не може не гріти душу побутовому споживачу. Адже це означає, що тарифи не мають збільшуватися. Проте вже сьогодні постачальники були б не проти підвищити вартість своїх послуг, про що й повідомляють у НКРЕКП. Більше того, за перегляд постанови №560 виступають і органи місцевого самоврядування, і Асоціація міст. Бо, як вони пояснюють, різницю між економічно обґрунтованими та зафіксованими урядовою постановою тарифами мають сплачувати з місцевих бюджетів, бо в ухваленому в другому читанні держкошторисі-2020 на це гроші не закладено. Подейкують, що уряд Гончарука готується скасувати постанову попередника. А це означає, що тарифи на опалення та гарячу воду зростуть принаймні на 20-30%. Щоправда, хто за ними зможе платити, – велике питання.

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Какие болезненные симптомы никогда нельзя игнорировать? Предупреждение врачей

Боль - явный признак того, что со здоровьем происходит что-то не то.

Маск предложил ввести плату за первую публикацию в Twitter для борьбы с ботами

Илон Маск предложил борьбу против ботов в Твиттер благодаря плате за пост.

Как уберечь блонд и избежать желтизны волос?

Для того чтобы получить идеальный блонд без желтизны необходимо придерживаться нескольких правил,...

Как понять что ваши отношения разрушаются?

Самое начало отношений для всех кажется настоящим счастьем.