Четверг , 28 Март 2024
Общество

Сьогодні незаконний вилов риби перевищив офіційний і становить 80 тисяч тонн на рік

Риболовна спільнота б’є на сполох, корупція в рибному відомстві знищує галузь. Якщо її не припинити, то для відновлення галузі будуть потрібні сотні мільйонів доларів з бюджету.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації риболовів України. 

За неофіційними даними сьогодні незаконний вилов риби перевищив офіційний і становить 80 тисяч тонн на рік. Щодня з наших водойм незаконно виловлюють понад 400 тонн водних живих ресурсів. Тіньовий рибний ринок наблизився до 6 мільярдів гривень.

Через тотальну корупцію браконьєрство набуло небачених масштабів. Сьогодні рибоохорона перетворилася в пособника вбивства водойм, і сама підштовхує браконьєрів на злочин.

Якщо в 1991 році затримали 19 тисяч браконьєрів, то в 2018 число затриманих склало 104 тисячі. Статистика стверджує, що затримують не більше 15% від усієї кількості браконьєрів що промишляють.

Нераціональне використання рибного ресурсу і його тотальне знищення, на думку вчених, приведуть до того, що до 2050 року в вітчизняних водоймах може зникнути риба.

Вчені Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України стверджують, що поширеного промислового виду ляща, в порівнянні з 2000 роком, в наших водоймах залишилося не більше 25%, щуки – 15%, судака, сома – 8%. А такі колись популярні види риб, як чехоня, лин, головень, сазан, жерех поставлені на грань зникнення.

Екологи переконані, що настільки критичній ситуації ще не було. Водойми погубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. В останнє видання Червоної Книги України увійшло 70 аборигенних видів риби. Парадокс в тому, що вони абсолютно спокійно відчувають себе в дикій природі у наших закордонних сусідів.

Природоохоронні громадські організації обурені розгулом браконьєрства. Всі річки країни перетягнуті браконьєрськими сітками.

Корупція рибного відомства знищує державні рибні запаси країни. З різних куточків країни надходять повідомлення про затримання співробітників рибоохорони викритих в корупції. Сьогодні Національне агентство з питань запобігання корупції відсторонило від займаної посади начальника Київського рибоохоронного патруля. Справу передано до суду.

Після депутатських слухань в Комітетах Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, а так само з питань аграрної та земельної політики створена Комісія в Міністерстві енергетики та захисту довкілля, яка розгляне діяльність Держрибагентства.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.