Пятница , 26 Апрель 2024
Общество

Станом на 19 листопада нові зарплатні борги перед гірниками становлять 588,6 млн.грн, – Михайло Волинець

Найближчим часом планується створення міжвідомчої робочої групи для напрацювання пропозицій до Уряду щодо забезпечення конституційних прав працівників вугледобувних підприємств та мешканців шахтарських регіонів.

Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” написав народний депутат від “Батьківщини” Михайло Волинець.

Станом на 19 листопада нові зарплатні борги перед гірниками становили 588,6 млн.грн. До нового року ця “боргова яма” може досягти глибини в мільярд.

Жорстка і тривала шахтарська боротьба за повернення понад 25 тисячам працівникам вугільних підприємств багатомісячної заборгованості із заробітної плати завершилася перемогою – мільярд гривень таки був передбачений в змінах до Державного бюджету і хоча кривими стежками, надійшов на зарплатні картки шахтарів.

Водночас маємо акцентувати, що проблема невчасної оплати праці неподолана і знову набуває загострення, бо гірники залишаються у полоні правової лакуни – чинний алгоритм розрахунків не тільки вчергове позбавляє їх права на вчасну оплату праці, а ще й призводить до порушення прав на належну пенсію за їх тяжку працю, позбавляє права на отримання повноцінних лікарняних та регресів, унеможливлює отримання житлової субсидії.

Поряд з цим постає нове принципове питання – чи буде у 2020 році покладено край ганебній практиці порушення конституційного права на вчасну оплату праці? Чи житимуть шахтарські містечка? Чи зможуть шахтарські діти реалізувати своє право на гідний рівень життя?

На ці питання мав би дати відповідь Державний бюджет України на 2020-й і наступні роки, але в урядовому проєкті та у вже схваленому Парламентом Законі фактично “вбивається” вугільна галузь. Знову закладаються передумови техногенних і екологічних катастроф та соціально-економічні біди для мешканців шахтарських регіонів.

З відповідними листами щодо цивілізованого розв’язання проблем екології і легальної зайнятості, повноцінної оплати та безпеки праці ми звернулися до всіх високопосадовців.

Наразі отримано обнадійливу відповідь від Уповноваженого з прав людини Людмили Денісової. Омбудсмен ініціює створення міжвідомчої робочої групи з метою напрацювання пропозицій до Уряду в частині забезпечення конституційних прав працівників вугледобувних підприємств та мешканців шахтарських регіонів, зокрема, на безпечне довкілля, своєчасне одержання винагороди за працю, належні й безпечні умови праці, пенсійне забезпечення, соціальне страхування.

Як зазначено у листі Людмили Денісової, після створення зазначеної міжвідомчої робочої групи до її складу буде запрошено представників Незалежної профспілки гірників України.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.