Пятница , 29 Март 2024
Общество

Кількість українців, які роблять запаси на зиму, знижується

Рік тому ми вперше опублікували дослідження Research & Branding Group щодо того, скільки українців роблять запаси на зиму. Сьогодні ми можемо порівняти як змінилася ситуація за рік. Якщо рік тому майже 80% наших громадян робили будь-які запаси, як-то консервацію, варення або овочі до льоху, то зараз таких лише 75%. Таким чином за рік кількість бажаючих знизилася на 5%. Це корелює з даними статистики, за якими доходи від власних домогосподарств кожного року знижуються.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці повідомив голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Різке подорожчання картоплі було також ознакою того, що люди відмовляються від вирощування на городах та більше купують овочі. Причин декілька. Одна полягає в тому, що якщо люди похилого віку відносилися до заготівель як до стратегічних запасів, які будуть не залежно не від чого, то середнє та молоде покоління рахує що вигідніше: виростити або купити. Крім того молоде покоління бажає більше заробляти, але не працювати на городах. Багато хто розглядає роботу за кордоном кращим виходом ніж робити запаси на зиму.
При цьому найбільш запасливі люди живуть в Україні на Заході. 85% опитаних сказали, що вони обов’язково будуть запасатися за зиму. За Сході та на Півдні таких лише трохи більше за 68%.
Які запаси роблять в Україні? Найбільш популярними є консервація та соління. Більше 69% українців цього року зробили саме такі запаси. Варення та соки закривали майже 62% наших громадян. Овочі до льоху заклали 49% людей, а ще 48% заморожували овочі. Сухофрукти запасають 36% опитаних, 33% заморожують м’ясо, закуповують продукти тривалого зберігання, тобто крупи, цукор і макарони, 31% респондентів. А 18% українців роблять м’ясну тушонку.
Цікаво порівняти по кожному виду заготівель настрої українців. Так бажаючих робити консерви та соління за останній рік зменшилося на 8%, із 77%, у 2018 році, до 69%, у цьому. Але найбільше зниження відбулося серед тих, хто закривав варення, соки та закладав на зберігання овочі до льохів. Таких стало менше одразу на 12%. У минулому році заготівля з фруктів були популярні серед 73% громадян, то 2019 лише 61% зробив її. Різко скоротилася, із 61% до 49%, кількість тих, закладає овочі, переважно борщового набору, на зберігання. Заморожування овочів стало також менше популярним, але лише на 5%. Рік тому бажаючих було 53%, а зараз – 48%. У п’ятірку найбільш популярних видів зберігання потрапило також і зберігання сухофруктів, до яких можна віднести й трав’яні чаї та чаї з ягід. 33% відсотка опитуваних заморожують м’ясо, а рік тому таких було 34%. Бакалійні продукти тривалого зберігання заклали 2019 року 31% громадян, хоча минулого таких було 33%. Популярність домашньої тушонки впала на 7%, із 25%, 2018 року, проти 18%, цього року.
Цікаво пройтися по смаковим уподобанням українців. Найбільше тих, хто буде робити консерви з огірків, проживає на Півдні – більше 91%. Томати найбільш популярні на Сході та привабили майже 83% людей. Лечо та перець посідають третю сходинку нашого Олімпу, а найбільш популярними вони є також на Сході країни, де 54% мешканців їх консервують. Далі за популярністю йде овочеве асорті, яке має найбільше прихильників на Заході. Там більше 54% родин робили консервацію асорті. Цікаво, що баклажани посіли почесне п’яте місце, а найбільше їх шанувальників живе на Півдня Україні. 55% опитаних там сказали, що вони роблять запаси на зиму з використанням баклажанів. Овочевим консервованим салатам віддали перевагу 41% тих, хто проживає в Центрі.
Продуктом, який розділив країну, можна вважати гриби. Тобто не лише політики розділяють нашу країну. Майже 57% проживаючих на Заході робили з них запаси, а Сході таких виявилося лише лише 7%. Ікру заморську баклажанну та вітчизняну кабачкову робили приблизно однаково будь-де, але з невеликою перевагою попереду Схід із 35% опитаних. Томатна паста найбільш поширена на Півдні. Там її готують на зиму більше 40% родин. Готові овочеві консервовані блюда переважають на Півдні, де 26% заявили про це. Кукурудзу, квасолю і зелений горошок консервує на Заході 21% людей. Буряк також є найбільш популярним на Заході, де його у вигляді консервів запасає більше 18%.
Зменшення запасів говорить також про те, що українці, маючи генетичну пам’ять про Голодомор, вірять або в покращення ситуації, або, як мінімум у то, що вона не буде погіршуватися. Як і в Велику війну з Росією. От так багато може сказати просте опитування про продукти.
Опитування проводилося з 25 жовтня по 5 листопада 2019 року по всій території України, окрім окупованих територій серед 2001 респондента. Похибка становить не більше 2,4%.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.