Вторник , 23 Апрель 2024
Общество

Фактор недовіри, або як «слуги» спрощують роботодавцям право звільнити працівника

Трудове законодавство є традиційним полем баталій. Впродовж багатьох років одна частина парламенту відверто лобіювала інтереси роботодавців, всіляко їм догоджаючи, а інша – відстоювала інтереси найманих працівників чи принаймні намагалась зберегти паритет. Відтепер «слуги» роблять глибокий реверанс перед роботодавцями, ухвалюючи раз за разом законопроекти на користь сучасним карабасам-барабасам й заганяючи у поле безправ’я трударів.

Нещодавно парламентом було ухвалено законопроект №1233 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» авторства «слуги» Данила Гетманцева. Ним суттєво зменшуються штрафи для роботодавців, що порушують законодавство про працю.

Зокрема, штраф за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час (хоча він сумлінно працює повний день) або виплати заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ та податків знижують з тридцятикратного (125,19 тис. грн) до чотирикратного (16,69 тис. грн) розміру мінімальної заробітної плати. І державу не турбуватиме те, що такий роботодавець позбавляє співробітника права на пенсію та навіть на оформлення субсидії. Адже чинним законодавством закріплений принцип: немає сплати ЄСВ – не отримаєш соціальну допомогу.

Також цим документом зменшуються в рази штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також гарантій і пільг працівників, залучених до виконання обов’язків за законами «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

Відтепер і перевірок щодо виявлення «нелегалів» роботодавець може не боятися – адже штраф за недопущення перевіряльників знижується зі стократного розміру мінімальної зарплати у вісім разів.

Але це далеко не всі подаруночки від «слуг народу» працівникам. Нещодавно авторський колектив нардепів на чолі з керівником комітету ВР із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою зареєстрував законопроект №2584 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення», яким розширюються можливості роботодавців позбавитися працівника.

Наприклад, законотворці передбачають право карабаса-барабаса звільнити працівника «за втрату довіри». І можна не мати сумнівів у тому, що цим розмитим терміном скористаються роботодавці, яким із тих чи інших причин не подобається співробітник. Із трударем, що «втратив довіру», можна попрощатися достроково, попередивши його письмово. Якщо людина пропрацювала трохи менше півроку, «лист щастя» має надійти не менше ніж за 15 днів до звільнення. У разі, коли робітник пропрацював на цьому підприємстві понад 6 місяців, – не менше ніж за 30 днів. Старожилам, що віддали цій роботі понад 5 та 10 років, повідомлення про звільнення має надсилатися не менше ніж за 2 та 3 місяці відповідно. 

Але навіть ці терміни можна порушити. Правда, роботодавцю доведеться заплатити – за подвійною ставкою щоденного заробітку за кожен день зменшення терміну попередження. А якщо працівник не погодиться піти відразу з грошовою компенсацією, його можна звільнити і без згоди, але виплатити доведеться вже по чотири ставки щоденного заробітку за кожен день.

До речі, працівнику будуть пропонувати підписати додаткову угоду, що передбачає розірвання трудового договору на підставі «втрати довіри». У разі його відмови трудовий договір розриватиметься роботодавцем в односторонньому порядку.

Також законотворці передбачають можливість звільнення працівника за порушення обов’язку нерозголошення комерційної таємниці. Враховуючи те, що під комерційною таємницею роботодавці мають на увазі розмір зарплатні чи навіть вимоги до дрес-коду, звільнити людину за цією статтею буде нескладно. До речі, зараз за таке «розголошення», як правило, виносять догану.

Законопроект дозволить звільняти вагітних жінок та матерів, що перебувають у декретній відпустці, з «причин, не пов’язаних із вагітністю або народженням дитини й наслідками цього або з годуванням дитини». Тобто жінку можна буде звільнити у випадку скорочення та за іншими підставами.

Про нівелювання ролі профспілок навіть і говорити не варто. Законопроектом №2584 видаляється стаття 43, яка передбачає погодження звільнення співробітника із профспілкою. Непоодинокими є випадки, коли працівників хотіли безпідставно звільнити начебто за прогул, невиконання посадових обов’язків тощо. І лише профспілка змогла захистити працівників та довести, що насправді жодних порушень з їх боку не було. Тепер цього запобіжника від свавілля щодо робітників не буде.

Зрозуміло, що вищезазначений законопроект ще буде розглядатися в комітеті, а потім і в сесійній залі. Але чи є сумніви в тому, що його не ухвалить монобільшість, представники якої чомусь вважають, що схопили Бога за бороду?..

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.

Почему не стоит говорить человеку “Будь здоров”? Объяснение психолога

Когда люди слышат что кто-то чихнул, зачастую все отвечают ему "Будь здоров",...