Пятница , 26 Апрель 2024
Общество

Порахували – залилися слізьми, або що дав перепис населення від Дубілета

Нас вже давно не 52 мільйони. Чисельність наявного населення України станом на 1 грудня 2019 року складає 37 млн 289 тис. осіб без урахування мешканців тимчасово окупованих територій. Кількість українців, що мешкають в країні, було обраховано не за класичним переписом, а завдяки його спотвореній версії за ініціативою міністра Кабінету міністрів Дмитра Дубілета. Новоспечений «соціолог» задоволений результатами своєї праці, а ось справжні соціологи вважають, що ці дані, м’яко кажучи, некоректні.

 

У передвиборчій програмі президентської партії «Слуга народу» чорним по білому фігурував пункт про перепис населення. Тому не дивно, що коли був сформований уряд, цим насправді важливим питанням почали опікуватися міністри, в першу чергу хитромудрий пан Дубілет. Він вважав, що проводити перепис за всіма правилами дорого і неефективно (до речі, навіть зараз своєї думки не змінив попри шквал критики після публікації результатів. – Прим. ред.). Задля економії чиновник запропонував провести електронний перепис – як замінник повноцінного із залученням інтерв’юерів, що особисто опитували би українців. І хоч соціологи ще раніше попереджали його про те, що ці дані не визнає міжнародне співтовариство через використання методики, що не відповідає світовим стандартам. Більше того, отримані таким чином цифри не відображатимуть реальної картини.

Але Дмитро Дубілет послухав… і все одно зробив по-своєму. Тому збір даних про українців проводився із використанням декількох алгоритмів: збору анонімної інформації у мобільних операторів про кількість користувачів й активність номерів впродовж декількох місяців, а також місцезнаходження клієнтів; збору даних з реєстрів про дітей (РАЦС) і пенсіонерів (Пенсійний фонд) через те, що саме ці групи менше за інших мають мобільних телефонів; проведення калібрувальних соціологічних опитувань, з’ясування того, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах; вивчення даних із держреєстру фізосіб – платників податків та їхньої активності (мається на увазі отримання будь-яких доходів, а також звернень по держдопомогу і отримання закордонного паспорта), а також дані демографічних показників і міграції. Заключна фаза – введення цих даних в математичну модель.

Міністр не приховував радості, коли казав, що розбіжність між отриманими даними незначна, що, вірогідно, для нього має свідчити про правильність обраної моделі.

За результатами оцінювання чисельності населення по-дубілетівські, в Україні постійно проживає 37 мільйонів 289 тисяч людей без урахування мешканців окупованих територій та громадян, які живуть за кордоном. Для порівняння: за результатами останнього Всеукраїнського перепису населення, який проводився у 2001 році, в Україні мешкало 48 мільйонів осіб.

Нині, за новими даними, в Україні проживає 20 млн жінок і майже на 3 млн менше чоловіків – 17 млн. А найбільшим за кількістю мешканців містом є Київ – 3,7 млн. Це одна десята населення країни.

В Україні мешкає п’ять мільйонів дітей до 14 років – це 15% населення. Людей раннього працездатного віку (з 15 до 24 років) – майже 4 мільйони, або 10%. Щоправда, в соціології такого поняття як «ранній працездатний вік» досі не існувало, але Дубілета це не обходить. Найбільше в країні громадян основного працездатного віку, тобто від 25 до 54 років. Таких 44%, або 16,5 мільйона. Зрілого працездатного віку (до 65 років) – 16%. А літніх людей, тобто старше 65 – 17%, або 6 мільйонів.

Дослідження стверджує, що найменша кількість населення у Чернівецькій області – 720 тисяч осіб. Область з найбільшою кількістю населення – Дніпропетровська. Там мешкає 3 мільйони.

Скепсис щодо достовірності даних, отриманих за допомогою такого «електронного перепису», є не тільки в експертів, а й в пересічних громадян. Адже ні для кого не секрет, що в однієї людини може бути по 3-5 активних сім-карт. І поки що в Україні їх не продають за паспортом, як в РФ, тому персональні дані абонента за деякими з них можуть бути відсутніми. Визначення регіонального розташування населення також є сумнівним. Бо українці стали більш мобільними у своїх переміщеннях. А в багатьох з нас професія пов’язана із постійними відрядженнями. Та й ті самі мешканці ОРДЛО, які приїжджають по пенсії, також мають сім-карти українських операторів. А ще вони є і в реєстрі Пенсійного фонду, де фігурують як внутрішньо переміщені особи – бо інакше пенсія їм не світить. І навряд чи пан Дубілет розбирався, де справжній переселенець, а де «пенсійний турист».

Більше того, затверджений постановою Кабміну від 02.07.2014 року порядок виплати пенсій та надання соцпослуг громадянам України, які проживають на території Криму, передбачає, що за умови подачі певного переліку документів наша країна щомісяця виплачує пенсії поштовими переказами, «в тому числі міжнародними, за місцем проживання особи на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя». Тому заява щодо обрахування чисельності населення без урахування окупованих територій вже викликає великий-превеликий сумнів.

Прив’язка до домогосподарств також не завжди спрацьовує: в квартирі може бути прописано хоч 10 осіб, а фактично там проживає одна старенька. Тобто насправді питань більше, ніж відповідей. До речі, навіть в Держстаті, який поки що підпорядкований Кабміну, дані щодо чисельності населення відрізняються від дубілетівських. У головному статвідомстві вважають, що станом на 1 грудня 2019 року в Україні проживало 41 мільйон 922 тисячі осіб (без урахування Криму.-Прим. ред.).

Але, на жаль, головним є те, що нас стає менше і рівень смертності перевищує народжуваність. До речі, за дубілетівськими оцінками, дітей до п’яти років в Україні значно менше, ніж малечі від п’яти до десяти. І це пов’язано з тим, що батьків, народжених у 90-ті, менше, ніж тих, хто народився у 80-ті. Тобто ті, кому зараз 30-40, вже народили, і їхнім дітям десь 5-10 років, а тих, кому сьогодні 20-30 і хто народжує дітей зараз, просто вдвічі менше. Тому вже скоро наступне покоління природним чином скоротиться ще майже удвічі. До цього додамо міграційну проблему та показники зростаючої смертності на тлі зниження народжуваності , і хто знає, може вже за декілька років нас залишиться 35 мільйонів. Саме стільки, скільки,за прогнозами ООН, нас має бути у 2050-му…

Катерина МІЦКЕВИЧ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.