Среда , 24 Апрель 2024
Общество

“Проблематичний для свободи думки і ЗМІ”: в ОБСЄ дали оцінку законопроекту про протидію дезінформації

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявляє, що законопроект про протидію дезінформації є проблематичним. Про це він сказав на прес-конференції у Києві.

Дезір зазначив, що в рамках візиту в Україну обговорював законопроект про протидію дезінформації. «Ми вважаємо, що він не є добрим підходом до цього питання, і що це не матиме ефективності і може завдати шкоди свободі слова і свободі медіа. Ми повністю розуміємо потребу боротьби з дезінформацією, особливо у контексті України, конфлікту довкола України і в Україні. Це те, чому усі країни-учасниці ОБСЄ, і я думаю усі країни світу, мають протидіяти. Існує багато маніпуляцій інформацією, які стають усі більшою мірою розвинутими. І це може мати дуже серйозний вплив на багато аспектів соціального життя, безпеки країни», – сказав він.

При цьому Дезір зазначив, що дуже важливо, аби держава і журналістська спільнота розробили стратегію протидії різним видам дезінформації. «Але ми стурбовані стосовно декількох положень цього законопроекту», – сказав він і додав, що повідомив про цю стурбованість сьогодні міністру культури, молоді та спорту України Володимиру Бородянському.

Зокрема, стурбованість стосується того, що спеціальна державна комісія буде моніторити медіа контент, і вона матиме право встановлювати, що саме є дезінформацією, і відповідно ініціювати процедуру, яка вестиме до запровадження санкцій, і зокрема, до штрафування або блокування ЗМІ в онлайн. Читайте також Разумков запевнив, що законопроект про медіа буде доопрацьовуватись

Також Дезір стурбований тим, що законопроект передбачає кримінальні обвинувачення та санкції (які можуть встановлювати дуже значні штрафи), а також довготермінові тюремні ув’язнення. На його переконання, держава надзвичайним чином буде втручатися у контент і репутацію ЗМІ, а також діяльність журналістів. «Саме тому ми вважаємо, що у нинішньому вигляді законопроект є проблематичним для свободи думки і свободи медіа. Ми не вважаємо, що він буде ефективним у протидії дезінформації, але має великий потенціал бути пагубним для діяльності вільних медіа», – заявив Дезір.

На його думку, потрібно приділити більше часу консультаціям і обговоренню цього законопроекту з представниками медіа-спільноти та журналістськими об’єднаннями. «Журналісти перебувають на передовій у боротьбі з дезінформацією, і має бути започаткована інша стратегія, яка буде покладатися більше на вільну і незалежну пресу. І з цієї причини я вважаю, що від цього законопроекту у такому вигляді треба відмовитися», – сказав Дезір.

unian.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.

Почему не стоит говорить человеку “Будь здоров”? Объяснение психолога

Когда люди слышат что кто-то чихнул, зачастую все отвечают ему "Будь здоров",...