Пятница , 26 Апрель 2024
Общество

Через аномальну погоду аграріям прогнозують неврожай зернових та картоплі

Синоптики попередили українців, що слідом за теплою і безсніжною зимою піде ще тепліша і більш посушлива весна, що може привести до неврожаю зернових культур та картполі. Про це пише obozrevatel.com.

Календар погоди вже проаналізували у Центральній геофізичній лабораторії, припустивши, що березень буде надзвичайно теплим.

Провідний синоптик відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Роман Мурмило зауважив, що метеорологічна весна в Україні насправді настала в січні-лютому. Підкресливши, що зима в Україні закінчилася, не встигнувши початися.

Синоптик також передбачає, що навесні середня температура буде на 2 градуси вище норми.

При цьому синоптики в один голос відзначають, що безсніжна зима може перейти в посушливу весну. Особливо, якщо враховувати те, що до кінця лютого не очікується істотних опадів.

«Вегетація рослин почнеться, а води в грунті замало. Зараз слабких рослин 10-15% від загальної кількості, це некритично. Але якщо опадів не буде, то це дуже погано. Це вплине на врожай пшениці, кукурудзи, соняшнику, гороху»,- підкреслив Роман Мурмило.

Синоптики зазначають, що для того, щоб ситуацію з урожаєм вирівняти, потрібно, щоб у в березні випала двомісячна норма опадів, в квітні – півторамісячна, а в травні звичайна норма. Однак з синоптиків поки ніхто не може передбачити, яких опадів нам чекати.

Проте ферми вже б’ють на сполох. Вони прогнозують, що в поточному році можуть зазнати збитків. Адже, земля суха і ніякої води там немає. 

«Я побоююся, що багато чого нам доведеться пересівати. Можу точно сказати, що врожаю картоплі в цьому році знову не буде. Я такої погоди ще не пам’ятаю, хоча фермерством вже багато років займаюся», – розповів фермер з Чернігівської області Олександр Осадчий.

kurkul.com

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.