Суббота , 20 Апрель 2024
Общество

Не можна змушувати хворих їздити в маршрутках і сидіти в чергах, – Юлія Тимошенко дала практичні поради, як запобігти поширенню епідемії коронавірусу

Епідемія загрожує прихильникам усіх політичних сил і не відрізняє представників влади від пересічних громадян, тож протистояти їй треба спільно.

Про це заявила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна», запропонувавши комплекс невідкладних кроків для попередження поширення хвороби.

Юлія Тимошенко нагадала про наказ МОЗ від 2018 року, яким у межах медичної реформи визначалось, що сімейні лікарі приймають пацієнтів у себе в кабінетах.

«Зараз недопустимо зберігати такий порядок. Недопустимо тому що людина, яка має температуру, яка невідомо чим хвора в контексті коронавірусу, мусить сісти в громадський транспорт, приїхати до сімейного лікаря і там посидіти в черзі. Це треба змінювати негайно, бо людина, яка має симптоми, зобов’язана залишитися вдома, а сімейний лікар або екстрена медична допомога мусять їхати до таких хворих», – зазначила Голова «Батьківщини».

За словами лідера партії, необхідно якнайшвидше змінити інструкції сімейних лікарів щодо діагностики коронавірусного захворювання та надати медикам можливість проводити експрес-тести для визначення хвороби.

«Сімейним лікарям для визначення коронавірусу сьогодні дали лише одну інструкцію – запитати в людей, чи були вони в Китаї та чи контактували з хворими на коронавірус особами. І тільки тоді, якщо є температура, викликається швидка допомога. Не можна так робити. Люди не можуть знати, чи з хворою людиною вони спілкувалися, чи ні. Тому треба негайно міняти таку інструкцію і треба, щоб кожній людині, яка має високу температуру, проводили експрес-тести, а згодом і лабораторні дослідження», – додала Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» наголосила, що одним з головних завдань влади в умовах поширення світом коронавірусної інфекції є забезпечення вітчизняних лабораторій та інфекційних лікарень необхідною технікою, задля своєчасних та злагоджених дій у випадку виявлення хвороби.

«У нас на всю Україну одна лабораторія, яка може зробити аналіз та встановити наявність коронавірусу. Тому нам потрібно негайно дообладнати лабораторії в кожному регіоні для того, щоб була можливість своєчасно встановити діагноз. І кошти потрібно виділити на те, щоб де можливо у світі закупити експрес-тести та посилити їх виробництво в Україні. У нас дуже недооснащені інфекційні лікарні, тому зараз уряд мусить їх інвентаризувати й зробити посилене фінансування, забезпечити негайне дообладнання необхідною технікою», – зауважила Юлія Тимошенко.

Влада, переконана Голова «Батьківщини», не повинна сьогодні перекладати відповідальність за здоров’я людей на плечі місцевих органів самоврядування. Головне – правильна координація дій влади у боротьбі з недугом, що шириться світом.

«Сьогодні потрібно, щоб прем’єр-міністр персонально як керівник виконавчої влади організовував штаб протидії епідемії, очолював його, брав відповідальність на себе. Не можна, щоб дії були роздробленими. Вся система має бути скоординованою: і уряд, і мери, і губернатори – всі мусять знати, що є одна воля і вона втілюється в життя. Список заходів набагато більший, я назвала лише ті, які потрібно негайно вжити. І ми як команда готові допомагати в усьому, що треба зробити, аби захистити українських людей», – резюмувала Юлія Тимошенко.

ba.org.ua

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

10 ошибок, из-за которых отношения летят кувырком

Иногда отношения между людьми не складываются вне зависимости от усилий любого из...

Что говорит о скором разрыве отношений? Объяснения психологов

Разобраться в отношениях бывает сложно, особенно, если происходят настораживающие либо странные вещи.

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.