Среда , 24 Апрель 2024
Общество

Дієтолог: Часник від короновірусу не врятує! Він – не панацея від хвороб, але дуже корисний продукт

Використовувати натуральні продукти з лікувальною метою та для профілактики захворювань давно популярно у всьому світі. Особливо актуально це зараз, коли всіх хвилює питання – як зміцнити імунітет і захиститися від коронавірусної інфекції?

У зв’язку з поширенням нового коронавірусу (2019 nCoV) з’явилися рекомендації ВООЗ для населення. ВООЗ розвінчує помилкові уявлення про хворобу. Одне з них – про користь часнику для захисту від нового вірусу», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус.
На сайті ВООЗ говориться: «Часник – корисний для здоров’я продукт, що володіє певними

«протимікробними властивостями. Проте, в ході поточного спалаху не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження новим коронавірусом». #
Чому все-таки важливо їсти часник?
З самого початку історії його використовували для профілактики і лікування різних захворювань. Часник прикладали до ран для запобігання інфікування і навіть додавали в раціон спортсменів-олімпійців у Стародавній Греції в якості стимулятора.
Сьогодні ми знаємо, що активним інгредієнтом часнику є алліцин – сірковмісна органічна сполука. Аліцин є летючим фітонцидом, він виділяється при механічному руйнуванні клітин часнику і має сильну бактерицидну і фунгіцидну дію. У цьому полягає його основна користь.
Крім того, що часник вбиває бактерії збудники інфекцій, він має позитивну дію на серцево-судинну систему, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує імунітет.
Крім позитивного впливу є деякі негативні моменти. Ефірні масла та алліцин часнику подразнюють слизові оболонки ШКТ, жовчо- та сечовивідних шляхів. Якщо їсти часник в великій кількості – можна визвати загострення хронічних захворювань цих органів. Крім того його не всі люблять через різкий запах.
При відсутності протипоказань часник в помірній кількості – до 15 г в день, доцільно включати в раціон для поліпшення смаку та аромату їжі.
Треба знати, що сирий та приготований часник мають різну користь. Теплова обробка зменшує його корисні властивості. Тут все вирішує час: чим довше часник піддається впливу тепла, тим більше активних речовин руйнується. Тому корисний свіжий часник, алліцин міститься тільки в ньому.
Однак, і в сирому вигляді часник схильний втрачати більшу частину корисних речовин при взаємодії з киснем. В цьому випадку кращий вихід: різати або давити часник безпосередньо перед подачею страви. Або додавати його в страви в кінці приготування. Так ви збережете максимум корисних речовин.
Але врахуйте, що часник – це не панацея від хвороб. Це відмінна підмога в боротьбі з захворюваннями і просто корисний продукт», –  завершує дієтолог.

«Вечірні Вісті»

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.