Четверг , 28 Март 2024
Общество

Біологи зуміли омолодити тканини людини на 3-7 років

Стовбурові клітини практично безсмертні. Поміщені в живильне середовище, вони здатні ділитися нескінченну кількість разів, тоді як будь-які інші клітини людини вмирають після 40-50 циклів поділу. Причини подібного явища поки неясні. Після численних спроб продовжити життя організму за рахунок стовбурових клітин вченим вдалося омолодити добровольців на 3-7 років.

Реальною можливістю омолодити організм людини може бути “включення” генів, що відповідають за роботу стовбурових клітин. Перші експерименти пройшли на мишах в 2016 році. Тоді вдалося продовжити гризунам життя на 20%. В ході дослідження молекулярні біологи зі Стенфорда з’ясували, що після програмування клітини здатні омолодитися в разі, якщо білки і різні сигнальні молекули, що відповідають за їх трансформацію в стовбурові, діяли на них відносно недовго.

“Коли ми створюємо “перепрограмовані” стовбурові клітини, ця процедура одночасно омолоджує їх попередників і дозволяє їм перетворюватися в будь-які тканини тіла. Ми задумалися, чи можна подібним чином “перемотати” час назад, не порушуючи функцій клітин. Виявилося, що це можна зробити для самих різних типів тканин тіла людини», – розповіли дослідники.

Стовбурові клітини

Для експерименту були обрані три літніх добровольця, а також взяті зразки м’язів мишей. Спеціально для них була розроблена формула, що дозволила дорослим клітинам виробляти шість білків, що запускають процес формування стовбурових клітин: OCT4, SOX2, KLF4, c-MYC, LIN28 і NANOG. За словами дослідників, для повного перепрограмування клітини потрібно дуже багато часу, проте вони обмежилися кількома годинами. Трансформації зазнали сполучні тканини і шкіра літніх людей, а також м’язи тварин.

bizua.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.