Четверг , 28 Март 2024
Общество

Десять порад від лікаря Комаровського з приводу того, як пережити сильне задимлення

Станом на ранок п’ятниці Київ займає перше місце в рейтингу міст світу із  забруднення повітря. Індекс якості повітря в столиці становить 163 пункти, при нормі до 50. Важке повітря відчутне навіть за 200 кілометрів від Києва.

Відомий український лікар Євген Комаровський дав кілька порад, як поводитися, коли на вулиці дим, пил і дихати важко:

1. Всіляко скорочуйте час перебування поза приміщенням. Якщо справи-потреба-робота все-таки вигнали вас із дому, уникайте фізичних навантажень, дихайте носом, постарайтеся не робити глибоких вдихів. По можливості закривайте волосся головним убором.

2. Відкладіть ранкові пробіжки до кращих часів – скоро пронесе, в сенсі віднесе.

3. Увійшовши в будинок, відразу переодягніться і прийміть душ.

4. У приміщенні все закрити. Все – двері, вікна, кватирки-балкон. Всі! Кондиціонер включити (сподіваємося, фільтр ви міняли згідно з правилами експлуатації даного приладу). Якщо є побутовий очисник повітря – звичайно ж включити. Якщо його немає, але є гроші – купити і включити. Якщо у вашому регіоні дим за вікном з’являється регулярно – включити в план обов’язкових покупок очищувач повітря. Але не втрачайте почуття міри – зрештою, завжди можна висунути носа на балкон (варіант – у вікно) і визначити, де легше дихати – в будинку або на вулиці. Якщо на вулиці легше, так йдіть гуляти і не забудьте провітрити приміщення.

5. Підтримувати в будинку нормальну відносну вологість повітря 40-70 %. Пам’ятайте: у сухому повітрі ви постійно вдихаєте пилові частки, а в повітрі нормальної вологості вони осідають на підлогу. Як підтримувати вологість? Включити зволожувач, помити підлогу, відкрити закритий акваріум, походити по будинку з пульверизатором, розвісити вологі рушники і т. д.

6. Здатність дихальних шляхів зупиняти і видаляти знаходяться у вдихуваному повітрі небажані речовини визначається станом слизових оболонок, які ні в якому разі не повинні пересихати!!! Багато пити (через «не хочу»). Регулярно закопувати ніс сольовими розчинами. Найпростіше розвести 1 чайну ложку солі в 1 літрі кип’яченої води і отриманим розчином регулярно зволожувати доступні слизові оболонки: капати в ніс, протирати очі, полоскати рот.

7. Уникайте будь-яких дій, здатних додатково зіпсувати повітря, – не треба смажити рибу, запалити ароматичні свічки і каміни. З цієї ж причини по можливості віддайте перевагу електричну піч газової. Відкладіть на потім прибирання з використанням пилососа. Мужика з цигаркою – гнати з дому поганою мітлою.

8. Якщо у вас (вашої дитини) є хронічні хвороби легень (бронхіальна астма наприклад), обговоріть з лікарем необхідність додаткового прийому ліків (корекцію доз).

9. Не намагайтеся самостійно боротися з наслідками вдихання диму (кашель, чхання, кон’юнктивіт) за допомогою таблеток. Особливо небезпечні будь-які «ліки від кашлю». Багато кашляєте – багато пийте, і бігом до лікаря.

10. Маска, здатна реально захистити, коштує величезних грошей і купити її дуже складно. Більшість паперових і тканинних масок, а також будівельні респіратори можуть зупинити лише великі пилові частинки, але знешкодити дим вони не в змозі. Їх застосування – це психотерапія: мовляв, «я себе рятую». Однак марлева маска, змочена водою, є реальним способом зволоження слизових оболонок, і її застосування поза приміщення цілком доцільно.

unian.ua-koli-na-vulici-dim.html

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.