Суббота , 27 Апрель 2024
Общество

Сьогодні роковини сталінської депортації кримських татар

18 травня в Україні та світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу – в цей день у 1944 році назад почалася сталінська депортація кримських татар з Криму.

 

О 3:00 ранку 18 травня співробітники НКВС, яких до цієї справи було залучено 32 тис., вривалися в будинки, давали на збори від декількох хвилин до півгодини і зганяли людей. Протягом двох днів кримських татар звозили машинами на залізничні станції Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли в різні місця СРСР. Для перевезення використали 67 ешелонів.

Так, мирне населення вивезли в Узбекистан і сусідні райони Казахстану та Таджикистану; невеликі групи були відправлені в Марійську АРСР та низку інших регіонів.

 

Згідно з офіційною радянською версією, “виселення” було пов’язане з “масовим дезертирством” 20 000 кримських татар на початку Другої світової війни, а також з нібито їх “повним колабораціонізмом” під час нацистської окупації півострова.

Згідно з постановою Верховної Ради №792-VIII від 12.11.2015 року, депортація кримських татар у 1944 році визнана геноцидом, а 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

 

bykvu.com

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.