Пятница , 29 Март 2024
Общество

Дієтолог: За статистикою в більшої половини дорослого населення з віком може виникнути непереносимість лактози

«За молоком і молочними продуктами закріпилася репутація здорових і корисних продуктів. Звичайно, ці продукти джерела білка, жиру, вітамінів і одні з головних джерел кальцію – мінералу, необхідного для кісток і зубів. Але є люди, яким молочні продукти замість здоров’я завдають шкоди. У зоні ризику, перш за все ті, хто страждає від непереносимості лактози. Буває так, що люди борються з неприємними симптомами після вживання молочних продуктів протягом багатьох років, перш ніж дізнаються, від чого в них виникає дискомфорт», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише відомий дієтолог Світлана Фус.

За статистикою в більшої половини дорослого населення з віком може виникнути непереносимість молочного цукру – лактози, основного вуглеводу в молочних продуктах. Після вживання лактозовмісних молочних продуктів, вони відчувають біль в животі, здуття, нудоту, діарею. Ці симптоми з’являються через 30 хвилини до 2 годин по тому.
У нормі в тонкому кишечнику є фермент, має назву лактаза, – він розщеплює молочний цукор (лактозу) на молекули глюкози і галактози. Коли в організмі недостатньо виробляється цього ферменту, з’являється непереносимість лактози. Тоді молочний цукор надходить в товсту кишку не розщеплений ферментом і стає живильним середовищем для бактерій, що там живуть. Бактерії виділяють вуглекислий газ, водень і метан, і ці гази є причиною здуття у людини. Крім цього, скупчення лактози, притягує в кишечник велику кількість води, в результаті чого розвивається пронос.
Є люди з різним ступенем і причинами, що можуть призвести до лактозної непереносимості. Це можна дізнатися шляхом здачі аналізу крові, де буде видно по якого типу у людини непереносимість. Можна застосувати елімінаційну дієту – виключити молочні продукти на тиждень, а потім вводити їх і спостерігати за реакцією організму.
Проведення досліджень має дати чітку відповідь, страждаємо ми від непереносимості лактози, чи повинні ми виключати молочні продукти з нашого раціону та замінити їх на безлактозні.
Багато людей, в яких є непереносимість лактози можуть важко перетравлювати свіже молоко, але на кисломолочні продукти з лактозою дискомфорту не виникає. Наприклад, м’ягкий сир, твердий сир або йогурт. Ці продукти виробляються з використанням процесів бродіння, які розщеплюють більшу частину лактози. І якщо такі кисломолочні продукти не викликають небажаних реакцій в організмі, вони можуть і далі залишатися в раціоні харчування. Головне, визначити для себе вид продукту і частоту його вживання.
Тим, хто молочні продукти виключає повністю, слід пам’ятати, що при безмолочній дієті, важливо стежити за наявністю в раціоні інших джерел кальцію, вітаміну А, В2 і вітаміну Д для попередження їх дефіциту. Будьте здорові та слідкуйте за тим, що їсте», – завершує дієтолог.

«Вечірні Вісті»

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.