Пятница , 29 Март 2024
Общество

Уряд визначився із мовним омбудсманом

Кабінет міністрів призначив мовним омбудсманом Тараса Кременя

Відповідне рішення уряд ухвалив 8 липня, повідомив міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Іншими кандищатами на посаду були Світлана Бронікова (від Мінкульту) і Святослав Літинський (від Мін’юсту), зазначає “УП.Життя”.

“Я корінний миколаївець, народився тут в 1978 році, за дипломом я вчитель української та іноземної мови, кандидат наук, доцент, докторант, – розповів про себе Кремінь. – Усе своє життя я присвятив викладанню української літератури”.

Новопризначений мовний омбудсман був депутатом Миколаївської облради, працював у профільній комісії з питань освіти і науки, 2014 року очолив Миколаївську облраду.

“На цій посаді я зробив усе необхідне й залежне від мене иаі від нашої громади для того, щоб підняти рівень державної мови, щоб підвищити рівень книовидання, книгорозповсюдження”, – додав Кремінь.

Читайте також: Претенденти на геростратову славу: вони намагаються “зробити” українську мову разом

Із 2014-го по 2019 рік він був народний депутат України, очолював підкомітет із питань середньої та загальної освіти,

“Є автором приблизно 60 законодавчих ініціатив, серед яких – закон про освіту й закон про забезпечення функціонування української мови як державної”, – зазначив Кремінь.

Мовний омбудсман певен, що Україні потрібна державна програма сприяння опануванню державної мови.

“Я бачу це у тому, що треба максимально сприяти її поширенню иа розповсюдженню реалізації творчих ініціатив, обов’язкове започаткування безкоштовних курсів із вивчення української, – наголосив Кремінь. – Така практика в багатьох реаонах є. Це так звані волонтерські курси, але я думаю, що тут із боку держави повинна бути максимальна підтримка”.

“Крім усього іншого – це співпраця із закладами освіти й науки, бо я вважаю, що там повинна розвиватися українська мова, захищатися й вивчатися”, – додав чиновник.

Кремінь вів мову і про потребу підотовки пропозицій щодо забезпечення ефективної реалізації держполітики у сфері мови.

“Це не тільки законодавча пропозиція, а й реалізація та моніторинг тих державних програм, які спрямовані на розвиток, підтримку й максимальне поширення української мови як державної”, – пояснив посадовець.

Що ж до розгляду скарг щодо дотримання вимог законодавства про державну мову, то мовний омбудсман гадає, що тільки консолідовано, толерантно, культурно, чесно, об’єктивно ми повинні захистити мову”.

Читайте також: КСУ розглядає конституційність мовного закону. Не минулося без несподіванок

Посаду, що її обійняв Кремінь, запровадили після набуття чинності закону про мову.

Першою мовною омбудсманкою стала Тетяна Монахова, але через пів року пішла з посади, оскільки, за її словами, без секретаріату, який тоді так і не створили, вона була безсила.

“Мені дуже прикро, що пані Монахова, яка була обрана на цю посаду достатньо давно, не змогла повною мірою приступити до виконання своїх обов’язків. До цього питання повернемося найближчим часом, так щоб ця установа запрацювала повною мірою”, – заявляв Ткаченко.

Ще до Ткаченкового призначення на посаду Мінкульт і Мін’юст подали кандидатуру Святослава Літинського, який активно захищає українську мову в суді.

Згодом з’явилася кандидатура Тараса Кременя. Їх обох підтримують мовні активісти.

Ткаченко мав зустрітися з обома кандидатами. Літинський підтвердив “УП.Життя”, що зустріч відбулася, і, на його думку, була конструктивною.

Утім кандидатуру активіста Мінкульт відкликав.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.