Суббота , 27 Апрель 2024
Общество

“Дівки в КІМВ — підстилка для дипломата”. Випускники університету Шевченка вимагають звільнити професорку, яку нагородив Зеленський

Валентина Дайнеко (Фото: Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка / Facebook)

Студентки і випускниці Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Громадська організація Червоний Губер вимагають звільнення завідувача кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин Валентини Дайнеко.

Вони зареєстрували відповідну петиціюпише НВ.

73-річну професорку, яка 30 років очолює кафедру іноземних мов, звинувачують в сексистських висловлюваннях по відношенню до студенток, образі і приниженні студентів.

24 серпня президент Володимир Зеленський нагородив Дайнеко орденом княгині Ольги I ступеня – до цього вона вже отримала орден III і II ступеня від президентів Віктора Ющенка і Петра Порошенка.

Обурені студенти, які вважають, що Дайнеко не заслуговує на таку державну нагороду, запустили у Facebook хештег #позорючестькимо.

“Кожна дівчина в інституті почула від неї фразу “Дівки в КІМВ – підстилка для дипломата”, особисто мене вона під час вступу переконувала (цитую), що “тебе трахнуть під першими ж сходами, ти вступаєш сюди тільки щоб вискочити заміж за іноземця і виїхати з країни”. Роками, десятиліттями це моральне чудовисько знущалося і продовжує знущатися над сотнями студентів – змушує носити її сумочки перед парами, щодня (!) перестилати їй килими в кабінеті”, – написала у Facebook Іветта Делікатна, яка навчалася на кафедрі іноземних мов ІМВ в 90-х.

Читайте також: Кандидатка в мери Києва від Слуги народу Ірина Верещук не змогла пояснити, де розташована Пріорка (відео)

За словами студенток, Дайнеко називала дітей з невеликих міст “селюками”, забороняла одягати верхній одяг в аудиторіях, коли в університеті було холодно, і пити воду на парах.

Інші випускники та деякі викладачі встали на бік професорки, відзначаючи її професійні якості.

“Заслужена нагорода (орден княгині Ольги, – НВ), тому що як керівник кафедри і викладач іноземної мови Валентина Вікторівна – взірець для всіх, не просто талант, а геній”, – написав у коментарях до посту Делікатної Микола Двірний, колишній учень Дайнеко і співробітник КІМВ.

Колишній народний депутат Василь Горбаль, який навчався у Дайнеко, теж виступив на її захист. Він вважає її суворою і принциповою, але не тримає образи.

Це правда, що з інституту можна було вилетіти тільки через нездачу іноземної мови або за прогули. Але потім англійська мова нас всіх годувала», – сказав він виданню Бабель.

За даними на сайті ІМВ, Дайнеко очолює кафедру іноземних мов з 1990 року. Вона закінчила факультет романо-германської філології КНУ імені Шевченка. Є кандидатом філологічних наук, заслуженим працівником освіти України і заслуженим професором КНУ. Стажувалася в університетах США, Австрії, Канади, Єгипту, Бельгії, Великобританії, Греції та Ісландії. Викладає курс з мови фаху і теорії та практики перекладу.

“НВ”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.