Пятница , 29 Март 2024
Общество

Рахункова палата: За гроші з “коронавірусного фонду” не придбали жодного апарату ШВЛ

За кошти спеціального Фонду боротьби з COVID-19 не було придбано жодного апарату штучної вентиляції легень.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан в інтерв’ю Українському радіо, повідомляють “Вечірні Вісті” з посиланням на “УНІАН”.

За його словами, із апаратами ШВЛ зараз проблема, оскільки тендери на їхню закупівлю хоч і оголосили, але вони не відбулися.

“Оголошено було тендер на закупівлю 100 апаратів, строк поставки був до 30 жовтня. Перший тендер оголошено 16 липня, провели аукціон – мали до 15 вересня закупити 50 ШВЛів. На нього вийшли 6 учасників – лише 2 запропонували товари, які відповідали вимогам, але згодом виявилося, що перший постачальник не мав досвіду постачання відповідних товарів, а другий мав факти невиконання попередніх договорів. Зараз знову новий тендер. ШВЛи закуплялися в інший спосіб, не з ковідного фонду – і меценатами, і державні органи, в тому числі МВС, для себе закупляли. З ковідного фонду ШВЛи на сьогодні не закуплено”, – розповів Пацкан.

Голова Рахункової палати також розповів, що загалом з коронавірусного фонду станом на 24 вересня вже витратили 25 мільярдів гривень.

“Ковідний фонд становив 66 млрд грн, фактичних видатків вже є 25 млрд грн. На що пішли ці 25 млрд? 12,6 млрд грн – на будівництво доріг та амбулаторій, 9,2 млрд грн – виплати з безробіття, часткового безробіття, на дітей ФОП, страхові виплати та матеріальна допомога медикам, 2,8 млрд грн – доплата до зарплати МВС, МОЗ і виконавчої служби, 289 млн грн – закупівля обладнання, засобів індивідуального захисту”, – додав Пацкан. 

Що цьому передувало

13 квітня Верховна Рада прийняла зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом.

З 66 мільярдів гривень 16 мільярдів гривень виділено для системи охорони здоров’я, зокрема для забезпечення медиків засобами індивідуального захисту, для виплати їм підвищеної заробітної плати, закупівлі для лікарень необхідного обладнання і так далі.

Для фінансування фонду з безробіття було виділено близько 7 мільярдів гривень, з яких 2,7 мільярда гривень – на допомогу з часткового безробіття.

Також 2,5 мільярда гривень направлено на доплати військовослужбовцям, поліцейським і категоріям, що забезпечують життєдіяльність населення.

Крім того, 35 мільярдів гривень піде на реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг.

Президент Володимир Зеленський пояснив, що частина грошей з Фонду боротьби з COVID-19 була спрямована на ремонт доріг, які ведуть в приймальні відділення опорних лікарень, що пов’язано з протидією поширенню коронавірусу.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.