Среда , 24 Апрель 2024
Общество

Сода, рак і підручник із хімії: у Шкарлета не бачать проблем, посилаються на лікаря, засудженого за вбивство пацієнта

У відповідь на запит hromadske.ua Міносвіти заявило, що маячня про соду в підручнику з хімії для 9 класу сприятиме розвитку критичного мислення учнів, і не збирається відкликати гриф “рекомендовано Міністерством”

За версією команди Шкарлета, сода не може запобігти онкологічним захворюванням, проте “у поєднанні з хіміотерапією може сповільнити його розвиток і запобігти розростанню в інші частини тіла”. Крім того, пояснюють, що інформацію в підручнику подали не як основну, а як допоміжну з позначкою “Увага!” й із застереженням порадитися з лікарем. Навіщо тоді взагалі це писати?

Читайте також: Науковиця пояснила, як одне рішення множить на нуль усю нашу освіту й науку

Також у відповідь на запит вмістилася практично сторіночка газети “Порадниця”:

“Інформація про соду не є трендом нетрадиційної медицини. Сьогодні харчову соду використовують в офіційній народній медицині, косметології, кулінарії, хімічній, легкій і текстильній промисловості, металургії, сільському господарстві. Вона входить до складу багатьох аптечних препаратів, зокрема ліків проти кашлю, печії, гастриту. Розчин соди виводить з організму отруту й токсини, знімає набряк легенів, допомагає під час великої втрати крові людиною. Дослідження в медицині засвідчують, що сода інколи ефективніша за синтетичні ліки, оскільки вона входить до складу крові й у разі внутрішньовенного введення відновлює її нормальну структуру”.

Безперечно, дуже традиційно, а головне, жодного джерела.

Далі МОН посилається на те, що Нобелівський лауреат у галузі фізіології та медицини Отто Варбурґ на початку XX століття довів, що однією із причин виникнення раку є “порушення засвоєння клітинами кисню через те саме закислення організму”. Так, звичайна сода може зменшити вплив негативних факторів і відновити кислотно-лужний баланс, що “не дає розвиватися бактеріям, вірусам, грибкам і раковим клітинам”, відповідають у запиті.

Читайте також: Нова школа по-зеленськи: монатіків і дорофєєвих дорівняли до Шевченка й Лесі Українки. ФОТОФАКТ

Міністерство цитує також публікацію на дивному ресурсі UkrMedia, де згадано радянського лікаря Івана Неумивакіна – прихильника альтернативної та космічної медицини, та вказано, що вживання соди “вирішує багато різних проблем зі здоров’ям”: “Обеззброює ракові клітини, полегшує лікування від алкогольної та наркотичної залежностей, вирішує проблеми зі серцевим ритмом, усуває непотрібні скупчення у суглобах і хрящах, поліпшує пам’ять та увагу, заповнює втрату рідини в організмі”.

Крім Неумивакіна, у відповіді МОН згадують італійського лікаря Туліо Сімончіні, який “у своїй теорії стверджує, що рак – це грибкове захворювання, і для боротьби з ним не потрібно використовувати хіміотерапію”. Що цікаво,
2006 року його позбавили ліцензії, але він продовжував практикувати у себе вдома: робив онкохворим ін’єкції соди замість хімієтерапії. У 2018-му Сімончіні засудили до п’яти з половиною років в’язниці за незумисне вбивство пацієнта.

Прошу тимчасового виконувача обов’язків міністра освіти особливу увагу звернути на останній факт.

Інна СОВСУН

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.

Почему не стоит говорить человеку “Будь здоров”? Объяснение психолога

Когда люди слышат что кто-то чихнул, зачастую все отвечают ему "Будь здоров",...