Суббота , 20 Апрель 2024
Общество

«20 років УФСІ реагує на соціальні виклики і актуальні проблеми місцевих громад»

2020 рік для всіх видався доволі нелегким. Втім, для Українського фонду соціальних інвестицій – плідним. Про досягнуті результати в інтерв’ю «ВВ» розповів виконавчий директор Фонду Андрій Лактіонов. 

– А що встигли зробити у 2020 році?

– Фонд багато уваги приділяє питанню створення тимчасового житла для вимушених переселенців. І цього року вже маємо успіхи.  Майже  «під ялинку» у грудні 2020 року відкрили три об’єкти: у Першотравенську (Дніпропетровська область), Кремінній (Луганська область) та Мелітополі (Запорізька область), у яких нові квартири отримали 12 родин переселенців.

До того ж ми займаємось не тільки житлом, але й ремонтом закладів соціальної інфраструктури: шкіл та дитячих садочків. Так на початку навчального року у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ VI» завершено ремонтні роботи у дитсадку «Казка» міста Першотравенськ Дніпропетровської області та у школі № 3 міста Кремінна Луганської області. У грудні було завершено роботи у школі у с. Благовіщенка (Запорізька область) та у садочку м. Сєвєродонецька (Луганська область). Усього у рамках проекту оновлюємо 13 житлових об’єктів, 5 шкіл та 8 садків.

– УФСІ створив правову основу, яка допоможе унормувати запровадження фондів житла для тимчасового проживання ВПО. Розкажіть, будь ласка, детальніше про цю ініціативу.

– Насправді необхідні правові засади були створені Кабінетом Міністрів України, який у червні минулого року прийняв відповідну Постанову. Водночас представники УФСІ також залучались до розробки цього документа. Крім того, з метою впровадження його положень, УФСІ разом з виконавцем програми «Правова підтримка ВПО та органів місцевого самоврядування», яка наразі активно виконується, створено вичерпний пакет зразкових документів з різноманітними варіантами правового урегулювання «квартирного питання» вимушених переселенців. Цей правовий «путівник» допомагає місцевій владі створювати фонди житла для внутрішньопереміщених осіб та розподіляти житло між переселенцями, дотримуючись букви Закону. Оскільки програма має кілька складових, ми ще надаємо індивідуальні правові консультації місцевій владі і допомагаємо з аналізом кожного житлового об’єкта. І, що дуже важливо, надаємо правові консультації самим переселенцям.

– Якими ще напрямками опікується УФСІ?

– Зокрема, навчально-консультаційними програмами, спрямованими на підтримку ВПО та громад-партнерів. У 2020 році було започатковано програму з працевлаштування безробітних ВПО та навчання фахівців центрів зайнятості. У другому півріччі пройшла серія тренінгів і наразі вже близько 30 переселенців направлено на професійні курси для навчання SMM (просування у соціальних мережах), копірайтингу, веб-дизайну, менеджменту персоналу, бухгалтерії, тощо.

– Які ще успіхи маєте? Які плани фонду на 2021 рік?

Наразі Фондом впроваджуються 4 масштабні проекти, що фінансуються різними донорами.

У рамках співпраці з Німеччиною у наступному році плануємо завершити роботи на низці житлових об’єктів для ВПО та у школах і садочках. 

Ми також розпочнемо ремонтні роботи у закладах первинної медицини п’яти областей та забезпечимо їх деяким медичним обладнанням і засобами задля    ефективнішої протидії COVID-19.

Також передбачено завершити реалізацію згаданих вище і розпочатих у 2020 році програм. Крім того, плануємо започаткувати нові програми з розвитку потенціалу громад-партнерів та фокусних груп. 

У грудні ми розпочали впровадження третього компоненту програми реформування професійно-технічної освіти в Україні, що фінансується Європейським союзом. У наступному році він увійде у активну фазу і ми розпочнемо модернізацію низки ПТУ у 7 областях України.

У рамках співпраці зі Світовим банком за кошти гранту Японського фонду соціального розвитку у низці ОТГ Одеської і Тернопільської областей буде впроваджено пілотні моделі надання соціальних послуг та реалізовано мікропроекти, якими передбачені інфраструктурні заходи.

Так, що на наступний рік ставимо перед собою амбітні завдання, які маємо намір виконати своєчасно і якісно.  

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.

Почему не стоит говорить человеку “Будь здоров”? Объяснение психолога

Когда люди слышат что кто-то чихнул, зачастую все отвечают ему "Будь здоров",...

Прогноз погоди на вихідні 20–21 квітня: краще залишатися вдома

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде малоприємною — похмурою, дощовою, вітряною,...

10 ошибок, из-за которых отношения летят кувырком

Иногда отношения между людьми не складываются вне зависимости от усилий любого из...