Пятница , 29 Март 2024
Общество

Дітей і сміху надалі буде багато, і це погана новина – журналістка

“Дизель шоу” на каналі ICTV виявилося беззаперечним лідером телеефіру в новорічну ніч-2021. Серед фаворитів також опинилися “Вечірній квартал” студії “Квартал 95” і президент Володимир Зеленський зі своїм виступом

Про це у своєму блозі на “Дні” пише Наталя Іщенко.

Святкові концерти – “Місце зустрічі. Новий рік” на “Інтері” й “Новорічна ніч на каналі “Україна” – не змогли випередити гумористичні програми конкурентів, хоча й забезпечили своїм каналам місце в п’ятірці новорічних лідерів за рейтингом перегляду.

Коментуючи новорічне меню центральних українських телеканалів, можна було вказати на сумнівний рівень запропонованого глядачам гумору, на реванш російської мови на телебаченні, на просування у вітчизняний музичний простір російських зірок і на черговий прояв пропаганди “совкових ідеалів”…

Читайте також: Зеленський по-путінськи сховався за дітьми, уникаючи чесної розмови з народом – Волошина

Усі ці складові новорічного телеефіру дійсно мають місце. Але будьмо оригінальними та зробімо політтехнологічний аналіз того, чому українцям це все показують, чому українці таке дивляться й чого після цього всього нам чекати в Новому році.

Фабрики для викликання сміху

Гумористичні шоу, які стали лідерами новорічного перегляду, розраховані на аудиторію, яка хоче “розслабону” та веселощів. Навіть у будні й “Дизель шоу”, і “Квартал” є лідерами симпатій глядачів – на телебаченні та на концертах. На свята абсолютна більшість співгромадян хоче максимально відпочити, розслабитися й або взагалі ні про що не думати, або думати лише про щось хороше та радісне. Тому ICTV та “1+1” зі своїми “фабриками для викликання сміху” виявилися на верхівці телерейтингу в новорічну ніч-2021.

Бажання глядачів “відпочити на повну” пояснює й лідерство саме “Дизель шоу”. Ця програма позиціонує себе як “шоу без політики”, і коли будь-яка згадка про політику напружує або просто “бісить”, неполітичний, “побутовий” гумор “дизелів” аудиторії “заходить” краще, ніж іноді дуже політизовані жарти колишніх колег нинішнього президента із “Кварталу”.

Але й “Дизель шоу”, і “Квартал”, й інші подібні проєкти не займаються ані просвітою, ані розвитком – вони лише розважають і смішать. Дослідники давно виявили, що сміх у сучасному світі шоу-бізнесу виконує вузьку утилітарну функцію – доставляє людині позитивні емоції, які своєю чергою викликають появу у людини короткострокового відчуття щастя.

Читайте також: Маємо щонайменше чотири кризи. 2021-й буде для України роком турбулентності

Судячи з телерейтингу, цього року технологія штучного викликання в українців штучного щастя за допомогою сміху виявилася ефективнішою, ніж навіть традиційна новорічна технологія навіювання щастя за допомогою трансляції ностальгії за “совком”. Тобто методи впливу на громадян від українських медіаолігархів, власників ICTV та “1+1”, виявилися дієвішими, ніж засоби керування електоратом від власників “Інтеру”.

Дитяче привітання

Новорічне привітання Зеленського мало – за форматом – потрапити в мейнстримний розслаблений святковий настрій електорату й дуже органічно стати частиною новорічного ефіру “без напрягу”. Спрогнозувавши, що глядачі “хочуть свята”, президент вирішив не “вантажити” їх нудними промовами, а привітати так, щоб і дитина не заснула. Але спічрайтери цей задум або проігнорували, або просто не витягнули. У підсумку замість веселої казочки для малюків уся країна почула класичне й досить нудне звернення офіційної особи, яке вона чомусь вирішила проголосити перед малечею.

Когнітивний дисонанс – сказали б дорослі. А дітлахи б нічого не сказали, а пішли би спати – чи біситися під ялинкою. Бо особисто для них Зеленський не пообіцяв нічого. Ані скасування денного сну в дитячому садочку, ані тістечка на обід замість супу, ані гарантованої поїздки на море…

Зрозуміло, що ніхто й не планував сподобатися дітям. Головне завдання “дитячого” привітання Зеленського було іншим. Президентська команда просто хотіла за допомогою дітлахів “замаскувати” політичну суть промови, просунути необхідні електоральні послання в мить, коли країна занурена в атмосферу веселощів і дитячої безтурботності – завдяки малюкам у кадрі та гумористичним шоу в ефірі.

2021 рік, очевидно, принесе нам ще багато усміхнених дітей – але в ролі фону для політиків (боюся, тепер усі почнуть повторювати президентську технологію). Сміху теж буде багато – але, на жаль, більшість усмішок, судячи з усього, штучно викликатимуть управні політтехнологи й талановиті шоумени.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.