Среда , 24 Апрель 2024
Общество

В питанні зниження тарифів важливо не повторити минулих помилок – експерт

При зниженні тарифів перш за все необхідно добиватись ось цих трьох цілей. Про це пише на своїй сторінці у Facebook В’ячеслав Ільченко, інформує UAINFO.org.

– повного аудиту ціноутворення на газ, оприлюднення реального газового балансу (його наша країна з 2014 р. не бачила, між іншим) і грошової оцінки збитків, нанесених газовими схемами державі в цілому і населенню конкретно;

– покарання винних в необгрунтованому підвищенні цін і заганянні населення в енергетичну бідність;

– ліквідації Нафтогазу і побудови правильної і збалансованої енергетичної інфраструктури країни.

Памʼятаєте, коли вперше різко піднімали ціни на газ, то казали, що все буде в порядку, зростання покриють субсидіями? А це була пастка. Бо в 2014 р. субсидіарний фонд був 75 млрд. грн., а зараз він всього 26 млрд. грн. При цьому ціни кілька разів зростали.

А все було дуже просто – це відомий психологічний трюк. Людині дуже просто згоджуватись на всі наступні підвищення цін, якщо вона “схавала” перше – бо оцей перший факт схвалення вважається нею чимсь на зразок підписання контракта. А далі це підсвідоме відчуття акуратно підкріплюється чергуванням фраз-заготовок – то розповідають про ось-ось на мазі зниження, то повідомляють про підвищення, бо люди за це проголосували.

Люди у нас багато за що голосували, але от в тарифному питанні вони точно не голосували за підвищення тарифів. І це чітко зафіксовано в програмі президента Зеленського. Є кілька відосиків, де “он обещался, прямо на камеру, лупалами своими глядя” знизити тарифний тиск. А це уже можна вважати за свідчення і навіть явку з повинною по ст. 108 Конституції України – єслічо, це моє особисте оціночне судження. Бо якщо президент кілька разів обіцяв зниження тарифів прямим текстом, має при цьому ручну більшість і ручний же уряд, а відбувається навпаки – то це явне свідчення непрофпридатності і неспроможності виконувати свої обовʼязки.

Але я не про це хотів би поговорити. Швидше за все, протести людей все-таки призведуть до невеличкого, але все-таки зниження ціни – теж із чисто піарних і психологічних міркувань. А люди у нас доведені до такої ручки, що цю подачку можуть сприйняти за досягнення цілі.

Якщо цих цілей досягнуто не буде – ми не просто зайдемо на інше коло підвищення цін. Ми потерпимо енергетичну катастрофу – маючи при цьому атомну енергетику, розвинену вугільну галузь і навіть зелено-енергетичний потенціал.

Над нами сміятимуться не те що в “95 кварталі” – обхохочуться навіть заморожені тушки в холодильниках.

Да, це настільки серйозно. Допригались.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.