Вторник , 16 Апрель 2024
Общество

Міністр прокоментував скандал зі “скасуванням” правопису

Затверджений у 2019 році український правопис залишається чинним

На цьому наголосив Денис Малюська, коментуючи скандальне рішення Окружного адміністративного суду.

Міністр юстиції підкреслив, що судове рішення, яке визнало протиправною та скасувало урядову постанову “Питання українського правопису”, не набрало законної сили.

Читайте також: Новий правопис: индика не буде!

“І не набере її найближчим часом, оскільки ми подамо на нього апеляційну скаргу”, – запевнив високопосадовець. І додав, що до закінчення розгляду майбутньої апеляції Кабмінова постанова залишатиметься чинною.

“Ми ще не отримали судового рішення ОАСК, і тому можу лише здогадуватися щодо аргументації суду, але навіть ці здогадки говорять про те, що особливої “зради” не відбулось”, – переконаний член Кабміну.

За його словами, радше за все урядову постанову скасували “з міркувань порушення тодішнім Кабміном у травні 2019 року процедури під час її прийняття”.

“Зокрема у зв’язку з тим, що закон, який надавав право КМУ приймати таку постанову, було визнано неконституційним”, – пояснив урядовець.

Читайте також: Трощинська про фемінітиви: Єдина радість, що нікого не дивує чарівниця, наставниця, богородиця, володарка, богиня, заступниця і правителька. Отак і сприймайте нас

“Це означає, що навіть якщо апеляційна інстанція підтримає позицію ОАСК, шанси на повернення українського правопису залишатимуться, – зазначив чиновник, – його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це доцільним”.

Наразі ж український правопис у позаторішній редакції залишається чинним, тож, за Малюсчиними словами, учні можуть спокійно вчити його й готуватися за ним до цьогорічного ЗНО.

“Враховуючи стандартну тривалість судового розгляду в умовах пандемії, ми не очікуємо яких-небудь сюрпризів щодо правопису до закінчення ЗНО. Тому як мінімум до цьогорічного ЗНО зміни правил правопису не відбудеться”, – підсумував очільник Мін’юсту.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как уберечь блонд и избежать желтизны волос?

Для того чтобы получить идеальный блонд без желтизны необходимо придерживаться нескольких правил,...

Как понять что ваши отношения разрушаются?

Самое начало отношений для всех кажется настоящим счастьем.

Техника дыхания, которая поможет уснуть в считанные минуты

Стресс, переживания и внутреннее беспокойство - основные проблемы в современном мире для...

Уклонистов хотят лишить права вождения, но есть два исключения

Проект закона о мобилизации, который был подготовлен ко второму чтению в Верховной...